5 странни медицински състояния, за които никога не сте чували


5 странни медицински състояния, за които никога не сте чували
Снимка: iStock

Вероятно сте чували за много болести и здравословни проблеми, които сполетяват човешките същества, но има някои странни синдроми, които вероятно не познавате. За колко от тези необичайни медицински състояния сте чували?

Синдром на експлодиращата глава

Представете си какво би било да спите спокойно, само за да бъдете изтръгнати от мъртвешкия сън със звука на експлозия, която разкъсва главата ви? Не, не са ви застреляли, а имате синдром на експлодиращата глава. Това странно заболяване, известно още като хипнагогично или "експлозивно" разстройство на съня, е рядко срещано състояние, при което страдащият чува силни звуци в главата си. Най-често тези шумове се появяват по време на заспиване. Шумовете могат да варират от гръмотевици до изстрели, но звуците могат да бъдат и странни, като например скърцане на врати. В повечето случаи звуците продължават само няколко секунди, но могат да бъдат по-трайни и свързани с други симптоми, като например виждане на мигаща светлина.

Синдромът на експлодиращата глава се среща най-често при жени над 50 години, които са стресирани или уморени, но се среща и при млади хора. Според Кливландската клиника в едно проучване 16% от студентите са съобщили за него. Той не е опасен - въпреки че може да бъде плашещ за тези, които го изпитват. За съжаление изследователите все още не са разбрали защо някои хора го изпитват, а други не.

Синдром на чуждия акцент

Синдромът на чуждия акцент (СЧА) е състояние, при което човек говори с различен акцент. Изведнъж звучите така, сякаш сте от друга държава. Някои хора с този синдром имат друго заболяване, например мозъчен тумор или множествена склероза, но има поне един случай на жена, която го развива след стоматологична операция. Въпреки че се среща рядко, няма лечение. Лечението, което повечето лекари препоръчват, е логопедична терапия за коригиране на акцента.

Невролог от Норвегия описва състоянието за първи път през 1941 г. Норвежка жена, ударена от фрагмент от бомба по време на Втората световна война, започва да говори със силен немски акцент. Акцентът бил толкова силен, че тя станала обект на реч на омразата, насочена срещу германците. Оттогава заболяването е документирано в цяла Европа и Северна Америка, включително случаи на хора, родени и израснали в САЩ.

Ето едно генетично заболяване, за което вероятно никога не сте чували: синдром на върколака, известен също като хипертрихоза. Това заболяване, открито през 1600 г., причинява обилно окосмяване по лицето и тялото на човека. Засяга всички раси и полове, но е толкова рядко, че в света са известни само около 50 случая. Някои хора с това заболяване имат косми по цялото тяло и приличат на върколаци. Други хора с това рядко заболяване имат гъсти окосмявания само по лицето си или други отделни участъци от кожата.

Синдромът на върколака може да се прояви при раждането или да се развие на по-късен етап от живота. Обикновено е безвреден, но понякога допълнителното окосмяване причинява дразнене или дискомфорт, ако расте в отворени рани или се заплита в дрехи или бижута. В останалите случаи хората със синдрома на върколака изглеждат в добро здраве и това не съкращава продължителността на живота им.

Синдром на Алиса в страната на чудесата

Синдромът на Алиса в Страната на чудесата е рядко неврологично състояние, което засяга усещането за време, образ, звук и размер. Наречено е по името на романа на Луис Карол и се нарича още синдром на Тод, лилипутски халюцинации и микропсия. Състоянието обикновено се проявява при малки деца или при хора с мозъчни увреждания. Симптомите са халюцинации или изкривявания на възприятията (например виждане на предмети като по-малки, отколкото са в действителност).

Пример за това е детето, което внезапно смята, че предметите са по-малки или по-далеч, отколкото са. Възможно е също така да има променен образ на тялото, като вярва, че тялото му е по-малко, отколкото е в действителност. Хората със синдрома на Алиса в страната на чудесата често изпитват и мигренозно главоболие, а състоянието понякога се свързва с мозъчни тумори. За това състояние няма лечение, освен контролиране на мигренозните главоболия.

Аквагенен пруритус

Аквагенният пруритус е рядко срещано състояние на кожата, което предизвиква силно усещане за сърбеж след среща с вода. То може да се случи на хора с или без други кожни заболявания, но най-често се среща сред тези с екзема или други обриви.

Сърбежът обикновено започва в рамките на 5-10 минути след контакт с водата и може да бъде силен дотолкова, че човек да не може да спи. Симптомите могат да продължат с часове и може да се наложи прием на антихистамини за справяне с дразненето. При някои хора сърбежът е толкова мъчителен, че те се страхуват да се къпят. Въпреки това къпането в студена вода понякога може временно да спре сърбежа.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама