4-те най-добри билки за облекчаване на пролетните алергии


4-те най-добри билки за облекчаване на пролетните алергии
Снимка: iStock

За много хора пролетта се свързва с алергични симптоми като кихане, хрема, главоболие, течащ нос, сърбеж в гърлото и раздразнени очи. Алергичната реакция възниква, когато имунната система на организма реагира свръхчувствително на полените - вещества, отделяни от всички дървета, цветя и плевели. Според лекарите, алергиите обикновено не могат да бъдат предотвратени, но алергичните реакции могат. Със сигурност има много лекарства на пазара, които могат да блокират освобождаването на хистамин от организма и също така да лекуват сезонни симптоми на алергия, но много от тях също предизвикват множество странични ефекти, включително сънливост. Добрата новина е, че има и естествени средства, които могат да ви помогнат да се справите с пролетните алергии - без страничните ефекти.

1. Куркума

Според науката, има един привидно безкраен списък от ползи за здравето от куркумата, които правят тази вкусна подправка толкова ефективна, колкото много фармацевтични продукти - ако не и повече. Най-мощното активно съединение на куркумата е куркуминът. Проучванията върху животни показват, че куркуминът може значително да намали и инхибира алергичните реакции. Друго проучване, публикувано от Американския колеж по алергия, астма и имунология на 214 души с алергичен ринит, установи, че тези, които приемат куркумин за два месеца, облекчават кихането и запушването на носа и подобряват назалния въздушен поток в сравнение с тези, които са приемали плацебо.

ЕТО ЗАЩО ВСЕКИ ТРЯБВА ДА КОНСУМИРА КОРИАНДЪР

2. Чесън

Чесънът е мощен противовъзпалителен агент и имунен стимулант, който съдържа хистамин-понижаващ кверцетин. Когато става въпрос за борба с пролетните алергии, кверцитинът е на върха в списъка на природните съединения, за които е доказано, че подобряват симптомите. Това е така, защото когато получавате пролетни алергии, нивата на хистамин се увеличават, когато тялото се опитва да се бори с алергените. Проучванията показват, че чесънът не само подобрява имунната функция, но и кверцетинът му действа като естествен антихистамин.

3. Розмарин

През последните години изследванията хвърлят светлина върху способността на розмарина да помогне в борбата със симптомите на алергията и да осигури облекчение на страдащите от астма . Според проучване, публикувано в Journal of Restorative Medicine, тази популярна билка съдържа розаминова киселина, която има едновременно противовъзпалително и антиоксидантно действие. Проучването също така разкрива, че розмариновата киселина е чистач на свободните радикали, може да потиска възпалителните реакции на някои бели кръвни клетки, както и на алергични антитела. С други думи: розмариновата киселина трябва да спомогне за подобряване на сезонните симптоми на алергия.

4. Листа от коприва

По отношение на сезонните алергии е доказано, че копривата има отлични противовъзпалителни способности. Проучвания показват, че биоактивните компоненти на копривата могат действително да инхибират множество възпалителни процеси. Това е важно, защото именно те причиняват сезонни симптоми на алергия.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама