6 добри причини да ядете броколи


6 добри причини да ядете броколи
Снимка: iStock

Броколите са зелен зеленчук, който прилича на миниатюрно дърво. В него се съдържат цяла палитра хранителни вещества. Богат е на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Ето и някои от ползите за здравето ни от консумацията на броколи:

1. Богати на витамини, минерали и биоактивни съединения

Броколите могат да се консумират варени или сурови - и по двата начина са напълно здравословни. Различните методи за готвене, варене, пържене, варене на пара и готвене в микровълнова фурна, влияят на хранителния състав на зеленчука, по-специално намаляват съдържанието на витамин С. Варенето на пара е най-щадящият начин на обработка. Все пак, сурови или варени, броколите са отличен източник на витамин С. Само половин чаша (78 грама) варени броколи осигуряват 84% от референтния дневен прием на витамина - повече от половин портокал.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ТЯЛОТО ВИ, АКО НЕ КОНСУМИРАТЕ ГЛУТЕН

2. Съдържат мощни антиоксиданти, които имат защитен ефект

Антиоксидантите са молекули, които предотвратяват или неутрализират процесите на окисление, причинено от свободните радикали. Основното свойство на тези вещества е да унищожат свободните радикали в организма ни, като тежки метали и токсини, и да ни предпазят от много болести. Съдържащите се в броколите антиоксиданти, като аскорбиновата киселина (витамин С), са едни от тези благоприятно действащи вещества, които подобряват имунната ни защита.

Броколите имат високи нива на глюкорафанин. Това е съединение, което се превръща в мощен антиоксидант, наречен сулфорафан по време на храносмилането. Според изследвания сулфорафанът има множество ползи за здравето ни: понижава кръвната захар, нивата на холестерола, оксидативния стрес и развитието на хронични заболявания. Нужни са още изследвания, за да стане напълно ясна ролята му в човешкия организъм.

Броколите съдържат антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които могат да предотвратят оксидативния стрес и клетъчното увреждане на очите.

3. Намаляват възпаленията

Броколите съдържат различни биоактивни съединения, за които е доказано, че намаляват възпалението в тъканите на човешкото тяло. Каемпферолът, флавоноид в броколите, има мощен противовъзпалителен ефект. Проучвания сред пушачите също разкриват, че консумацията на броколи води значително до намаляване на възпаления.

4. Предпазват срещу някои видове рак

Кръстоцветните зеленчуци, като броколи, съдържат различни биоактивни съединения, които могат да намалят увреждането на клетките, причинени от някои хронични заболявания. Много проучвания показват, че консумацията на кръстоцветни зеленчуци може да предпази от някои видове рак, като рак на гърдата, на простата, на стомаха, на бъбреците или на пикочния мехур. Въпреки че тези данни са обнадеждаващи, те не са достатъчни, за да дадат окончателно твърдение относно ролята на броколите в профилактиката на рака.

ЕФЕКТИВЕН ДЕТОКС СОК

5. Антиоксидантите и фибрите подпомагат контрола на кръвната захар

Яденето на броколи може да подобри контрола на кръвната захар при хора с диабет. При проучване върху хора с диабет тип 2 е установено значително намаляне на инсулиновата резистентност при консумиране на кълнове от броколи всеки ден в продължение на един месец. Броколите са много добър източник на хранителни влакнини (фибри). Изследвания показват, че високата консумация на фибри е свързана с по-ниски нива на кръвна захар и по-добър контрол върху диабета.

6. Поддържат здравето на сърцето

Известно е, че повишените нива на лошия LDL-холестерол и триглицеридите са основни рискови фактори за сърдечните заболявания. Проучвания доказват, че броколите могат да поддържат здравето на сърцето. Специфичните антиоксиданти, които се съдържат в него, намалят риска от сърдечен удар.

При проведено проучване е установено значително понижаване на триглицеридите и лошия холестерол при хора, които приемат добавка от кълнове от броколи на прах.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама