6 неща, които карат тялото ви да остарява по-бързо


6 неща, които карат тялото ви да остарява по-бързо
Снимка: iStock/Guliver

Знаете ли, че ако седите повече от 8 часа дневно, може да изглеждате 8 години по-възрастни? Самотата и липсата на приятели също могат да причинят бързо стареене, а и други здравословни проблеми. Има някои доста интересни факти, за които дори не сме и предполагали, че имат отношение към външния ни вид. Ето кои са те.

1. Седите повече от 8 часа дневно

Хората, които прекарват в седнало положение по-голямата част от деня и не се упражняват, изглеждат с 8 години по-възрастни. Това твърдение беше доказано от изследователи, които тестваха 1500 жени и определиха, че продължителното седене може да съкрати дължината на хромозомите, което пък води до някои заболявания. Ето защо учените препоръчват да се правят поне 30 минути упражнения на ден и почивка от седене на всеки 30 минути.

2. Носите тежки обеци твърде често

Тежките обеци могат да навредят доста на деликатната зона на ушите. Не е изключено да се стигне до загуба на формата на ухото и увисване на кожата. Може би ви изглежда като незначителен фактор, но повярвайте ни - ушите са много видима част от тялото и добавят няколко години, точно както шията и ръцете.

3. Консумирате само червено месо

И тук не става въпрос толкова за цвета на месото, а по-скоро за количеството му. Проучване доказа, че яденето на твърде много червено месо и твърде малко плодове и зеленчуци може да увеличи биологичната възраст. Това се случва, защото диетата с високо съдържание на протеини повишава нивата серумен фосфат в кръвта. Най-добрият начин да избегнете отрицателните резултати е да балансирате диетата си и да не изключвате цели групи храни, особено плодове и зеленчуци.

4. Нямате близки приятели

Оказва се, че пренебрегването на приятелството и социалните мрежи може да доведе до здравословни проблеми и по-бързо стареене. Самотата е рисков фактор, който увеличава вероятността за ранна смърт. Ефектите от чувството за изолираност могат да се сравнят с тези от тютюнопушенето.

5. Сменяте диетата си твърде често

За да останем здрави и във форма, трябва да се придържаме към определена хранителна рутина. Когато сменяме диетите си твърде често, телата ни нямат време да се адаптират. Ако прекарате първата седмица само на вода, следващата на краставици, а третата на месо, това може да навреди на тялото ви и да го поддържа в постоянно състояние на стрес. Освен това, краткосрочните промени в храненето и активността могат да доведат до загуба на мускули и костна маса.

6. Пиете редовно от бутилки с вода

Д-р Мичъл Чазин казва, че ежедневният навик като пиене от шише може да образува много дълбоки бръчки около устните ви. Разбира се, това няма нищо общо с биологичното стареене, но всякакви допълнителни бръчки могат да ви накарат да изглеждате по-възрастни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама