6 неща, които не бива да правиш преди сън


6 неща, които не бива да правиш преди сън
Снимка: Thinkstock/Guliver

Сънят – всички се нуждаем от него, но не всички го „правим“ правилно. И не си мислете, че говорим за прословутите 8 часа непробуден сън. Ето 5 от нещата, които са способни да нарушат и най-дългия период на покой и в резултат на това да се събудим по-изморени, от колкото сме легнали. Постарайте се да не ги правите преди лягане и със сигурност ще усетите положителна промяна!

1. Не стойте на ярка светлина

Учените твърдят, че поне половин час преди лягане трябва да избягваме ярките светлини. Това включва телефона, екрана на лап топа и телевизора. Чудите се защо? Дори и 5 минути облъчване потискат нивата на мелатонин с 50%, което прави вашият сън доста неспокоен.

2. Не гледайте филми с насилие

Колкото и здрава психика да имате, по-добре избягвайте филмите с насилие, защото те действат на подсъзнателно ниво. Същото важи и за ужасите.

3. Не се натоварвайте физически

Упражненията и като цяло усилената физическа активност не се препоръчват поне 2 часа преди лягане. Разбира се, съвсем спокойно може да се отдадете на йога или медитация, но внимавайте да не ускорите пулса си. От друга страна, скорошно проучване е доказало, че хората, които спортуват редовно, се радват на по-здрав сън. Просто внимавайте с часовия диапазон, в който се упражнявате!

4. Не приемайте кофеин

Всички учени са на мнение, че кофеиновите напитки не са препоръчителни след 14.00 часа, защото дехидратират организма и нарушават съня. Не забравяйте, че под „кофеин“ не се разбира само кафе, а също така зелен и черен чай, шоколад и кола.

5. Не се насилвайте да останете будни

Знаете ли, че нормално функциониращият човешки организъм има „прозорец“ между 22.45ч и 23ч, в който е най-подходящо да си легне? Ако усещате, че точно около тези часове ви се доспива, най-добре направете нещо по въпроса. Всяка минута, в която се насилвате да останете будни, за да дочетете главата на книгата или да догледате филма, ще завиши нивата на кортизол и това ще ви донесе няколкочасово безсъние.

6. Не търсете решения на проблемите си

Едно от „любимите“ занимания на хората е да мислят за всичките си проблеми точно преди да заспят. Най-добре оставете тези мрачни мисли за следващата сутрин, когато съзнанието ви ще е отпочинало и вероятността да вземете правилно решение се е увеличила многократно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама