6 неща, които НЕ знаете, че се случват по време на цикъл


6 неща, които НЕ знаете, че се случват по време на цикъл
Снимка: iStock

Вече е добре известен факт, че по време на цикъл жените могат да забременеят, макар и рядко, но има много други неща, които трябва да знаете за женската анатомия. Менструалният цикъл е сложен процес, който регулира тялото и няма съмнение, че оказва драматично влияние върху живота на нежната половина от човечеството. Днес ще ви представим някои интересни факти, които вашият гинеколог вероятно не ви е казвал.

1. Хипокампусът нараства по размер

Проучването показва, че когато нивата на естроген се повишават, хипокампусът нараства по размер. Тези мозъчни промени всъщност засягат поведението. Изследователите заключават, че дамите в определени фази от цикъла са особено възприемчиви към поведенчески промени и всъщност това може да е подходящ момент за терапия.

2. Хормоните влияят по различен начин спрямо седмицата

Обикновено менструалният цикъл изглежда така:

- През първата седмица може да почувствате неразположение точно преди началото на менструацията. След това нивата на естроген се повишават и съответно започвате да се чувствате по-добре.

- През втората седмица се чувствате най-добре и нивата на тестостерон се повишават за кратко. Либидото се покачва, така че е нормално, ако искате да прекарате по-интимно време с партньора си.

- През третата седмица нивото на естроген намалява драстично, за сметка на прогестерона. Може да задържате вода и да се чувствате подути.

- През четвъртата седмица естрогенът и прогестеронът намаляват и някои жени започват да страдат от предменструален синдром.

ДОБРИ ПРИЧИНИ ДА ПОХАПВАТЕ ДИНЯ

3. Менструалните спазми променят структурата на женския мозък

Изследователите казват, че менструалните болки засягат между 20% и 90% от подрастващите момичета. Те могат да продължат до 72 часа. Жените, които страдат от по-силни болки, показват намаляване обема на мозъчните области, които участват в сензорната обработка и регулирането на ендокринната функция.

4. Менструалните спазми се местят

Не, това не е шега. Менструалната болка може буквално да пътува. Понякога можете да почувствате крампи в прасеца, например. Тазовата област е съставена от мрежа от нерви и когато се появи болка, тя засяга и краката, и долната част на гърба, и дупето. Загубата на основни минерали по време на цикъл (като желязо, магнезий и калий) изтощава тялото, съответно мускулите реагират доста бурно.

5. Цикълът влияе на гласа ви

Това не е добра новина за певиците, но проучване показва, че не е изключено да изпитате предменструален вокален синдром, което означава загуба на гласова сила и намалена способност на гласните струни

6. Менструацията се влошава, когато е студено

Според лекарите през зимата жените се оплакват от влошаване на симптомите, както и от по-дълга продължителност. През лятото цикълът е по-кратък с цял ден.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама