Причини за нередовен цикъл


Причини за нередовен  цикъл
Снимка: iStock

Здравето е нещо много важно, нещо, за които ние сами трябва да се грижим. Защото една жена е красива, когато има добро здравословно състояние. Ако имате нередовен цикъл, не бива да изпадате в паника, а просто да се допитате до своя лекар, причините може да не са сериозни, но все пак е хубаво да ги разберете. Ние ще ви представим  най-често срещаните от тях:

Отслабване или напълняване

Резките промени в килограмите също могат да предизвикат много здравословни проблеми, един от които е нередовен цикъл. Ако сте се подложили на строга диета, това ще доведе до недостиг на витамини, минерали и други важни за организма вещества, които помагат за нормалното функциониране на организма. Водете по-здравословен начин на живот. Направете си едно ново хранително меню, което да включва много плодове и зеленчуци, и естествено пийте много вода.

НАТУРАЛНИ И ЕФЕКТИВНИ ЛЕКОВЕ ЗА СТРЕС

Стрес

Неспокойният начин на живот може да окаже голямо влияние на женския цикъл. Ако наскоро сте преживели някаква стресова ситуация или дълго време сте били под напрежение, това определено може да е причина за нарушения в менструацията.

Опитайте се да не приемате нещата толкова сериозно, дайте си малко почивка, отидете на някое спокойно място, далеч от проблемите. Това определено ще ви помогне.

Стресът и депресията влияят отрицателно не само на цикъла, но могат да предизвикат главоболие, проблеми със стомаха и още много болести. 

Хормонални изменения

Следващият фактор, който може да е причина за нередовна менструация, са хормоните. Измененията, които настъпват в концентрацията на някои хормони, могат да са вследствие от заболявания на ендокринната система, особено на щитовидната жлеза, това може да окаже влияние на целия организъм. Затова не отлагайте, а посетете вашия лекар, който ще ви направи нужните изследвания и ще ви предпише необходимо лечение.

Заболявания и прием на лекарства

Някои болести са пряко свързани с месечния цикъл на жените и могат да предизвикат нарушения. Възможно е и лекарствата, които приемате, също да окажат неприятни влияния. Това е още една причина задължително да четете инструкциите към всички медикаменти и ако имате някакви оплаквания да се консултирате със специалисти.

Алкохол и пушене

Естествено говорим за прекомерната им употреба. Ако обичате от време на време да запалвате по цигара или да си пийвате чаша вино всяка вечер, това не би трябвало да е причина за притеснения. Но ако започнете да прекалявате, това вече не е добре... Тютюнът замърсява не само белите дробове, а алкохолът може да увреди черния дроб и по такъв начин да се стигне до нередовен цикъл. Бъдете внимателни и консумирайте с мярка!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама