Йога пози, които успокояват менструалните болки


Йога пози, които успокояват менструалните болки
Снимка: iStock/Guliver

Надали обичате да тренирате по време на менструален цикъл и това е напълно разбираемо. От друга страна, кратката йога практика през това време от месеца има доказани ползи. Менструалните спазми са нещо, което повечето жени изпитват редовно. Но добрата новина е, че има някои йога пози, които могат да облекчат този често срещан симптом. Ето кои.

1. Поза „Дете”

Това е нежна поза, идеална за този период. Позата на детето помага да отпуснете не само бедрата, но и долната част на гърба, както и ума.

Как се прави:

Седнете върху петите. С бедрата върху петите се наведете напред и поставете челото на пода. Поставете ръцете на пода покрай тялото си с дланите обърнати нагоре. (Ако това не е удобно, можете да поставите юмруците един върху друг и да поставите челото са върху тях. Внимателно притиснете гърдите си върху бедрата. Задръжте.

2. Поза „Сфинкс”

Позата на сфинкса е подобна на позата на кобрата, но е много по-щадяща в долната част на гърба. Тя нежно разтяга и укрепва мускулите на гърба, помагайки при болки в кръста, което е често срещано явление по време на менструация.

Как се прави:

Легнете по корем с предмишници под гърдите. Натиснете надолу върху предмишниците си, повдигайки гърдите си. Дръжте гърба си извит, а таза на пода.

3. Поза „Камила”

Тази поза предлага много по-дълбоко разтягане от предишните. Може да облекчи менструалните спазми, да сложи край на болезнените контракции и да увеличи притока на кръв към матката.

Как се прави:

Застанете на колене на ширината на бедрата. Поставете ръцете си зад гърба. Наведете се назад, докато успеете да докоснете петите си. Ако не можете да ги докоснете, не се притеснявайте, можете да спрете по средата и пак да се разтегнете.

4. Поза „Глава до коляно”

Тази поза разтяга гръбначния стълб, раменете, подколенните сухожилия и слабините. Може да помогне за успокояване на мозъка и облекчаване на главоболие.

Как се прави:

Седнете на пода с изпънати крака. Свийте едно от коленете си и издърпайте петата назад. Изпънете ръцете си и докоснете другия крак с ръце. Наведете се напред и спуснете главата си към коляното на изпънатия крак. Не забравяйте да го повторите с другия крак.

5. Поза „Гълъб”

Позата на гълъба е чудесно разтягане на бедрата, стимулира коремните органи и намалява стреса.

Как се прави:

Свийте дясното си коляно и го изведете напред, докато левият ви крак е изпънат в шпиц и петата ви сочи нагоре към тавана. Поставете крака си пред себе си на пода. Изправете гръбнака и отворете гърдите си. Повторете позата от другата страна.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама