6 невероятни ползи за здравето от ябълките


6 невероятни ползи за здравето от ябълките
Снимка: iStock

Този плод не само е привлекателен визуално и много вкусен, но също така има репутацията на много здравословен. (Една ябълка на ден държи доктора далеч, нали?)

1. Превенция на рака

Доказано е, че ябълките, ябълковият сок и ябълковите екстракти предотвратяват рак на дебелото черво, гърдата и кожата при животни. Епидемиологичните наблюдения също подкрепят ефективността на ябълките за предотвратяване на рак на белите дробове и дебелото черво в човешките популации.

2. Антиоксидантна активност

Фитохимичното съдържание на ябълките е демонстрирало активности за отстраняване на свободните радикали, които намаляват увреждането на ДНК, причинено от окисляването. Може да е интересно да се отбележи, че според проучванията, най-богатата на антиоксиданти част от ябълката е нейната кора, а не пулпата.

3. Антидиабет

Свързан с антихипергликемичния ефект на ябълката е нейният потенциал като антидиабетно средство. Проучване показва, че консумацията на ябълки е свързана с по-нисък риск от диабет тип 2. И отново, изследователите приписват голяма част от антидиабетните ползи за здравето на ябълката върху нейната кора, която има по-високо ниво на кверцетин от пулпата на плода.

КАК ДА ИМАТЕ ПО-ЗДРАВО СЪРЦЕ

4. Сърдечно-съдова защита

Отдавна е заключено, че колкото повече диетични фибри има в диетата на човек, толкова по-нисък е рискът за коронарна болест на сърцето. Сто грама сурова ябълка с кората й съдържа 10% от дневните нужди на средния човек от фибри.Това прави този плод много щадящо сърцето допълнение към ежедневната диета.

5. Антиастма

Изследователите са открили специфична връзка между консумацията на ябълки и намаления риск от астма. Същата тази връзка не е открита в общата консумация на други плодове и зеленчуци като грейпфрут, лук и бяло зеле. Антиастматичният ефект на ябълката е особено забележим, когато плодът се консумира поне два пъти седмично.

6. Симптоми срещу ХОББ

По време на тригодишно проучване изследователите изследват ефектите от приема на флавоноиди върху жертвите на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Основните хранителни източници на флавоноиди са били чай или ябълки. Резултатите показват, че докато пиенето на чай не оказва значителен ефект върху субектите, консумацията на ябълки води до по-малко кашлица и задух, което води до заключението, че високият прием на ябълки е полезен за облекчаване на симптомите на ХОББ.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама