6 плодови семена, които изхвърляме, а са наистина полезни


6 плодови семена, които изхвърляме, а са наистина полезни
Снимка: iStock/Guliver

Плодовете са един от най-добрите избори, които можете да направите, особено, ако ви се хапва нещо, но ви е твърдо топло. Освен че са вкусни и сладки, те са пълни с широка гама от хранителни вещества, които са от съществено значение за нашето здраве. Знаехте ли обаче, че плодът действа като защитен слой на семето? И че най-големите ползи се крият именно там? Ето кратък списък на плодовете, чиито семки трябва да включите в хранителния си режим, за да сте в оптимална форма.

1. Семена от диня за красива кожа

Сладката и освежаваща диня е супер готин плод, който свързваме с лятото и всички щастливи асоциации, които идват с него. Имаме навика да премахваме тъмните семки, но те са пълни с витамин С и антиоксиданти, използвани главно за лечение на акне и за подобряване на кожата. Семената на динята могат да се консумират и печени - с малко зехтин и сол и имат невероятен вкус.

НИКОГА НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ ТАЗИ ЧАСТ НА ОРЕХИТЕ

2. Семена от папая за стомашно-чревния тракт

Освен че има страхотен вкус, папаята е питателен плод и ползите от нея са широко известни. Семената на тази екзотична вкусотия са богати на ензима, известен като папаин, който помага за подобряване на храносмилателните способности.

3. Семена от нар за отслабване

Нарът винаги ни е изглеждал като доста „пипкав” и труден за обработка плод, но сочният нектар, който получаваме от плодовете, винаги е удовлетворяващ. Семената, от друга страна, могат да ви помогнат да отслабнете.

4. Костилка от авокадо за сърцето

Всеки е наясно, че авокадото е един от най-полезните плодове. Някои изследвания обаче доказват, че костилката му е доста пренебрегвана, при това съвсем неоснователно. Как се консумира? Обелете кафявата кожа, оставете я да изсъхне и след това поставете в блендер, докато стане на прах, който може да се използва като допълнителна добавка за смутита.

5. Портокалови семки за повече енергия

Малките семчици, които „живеят” в портокала, могат да ускорят нивото на енергия в телата ни.

6. Семена от круша за здрави зъби

Крушата е плод, който притежава разнообразие от различни лечебни свойства, които са много полезни за човешкото здраве. Семената обаче са заредени с големи количества хранителни вещества, включително калций, който допринася за поддържането на здрави зъби.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама