6 витамина, които всяка жена трябва да приема през пролетта


6 витамина, които всяка жена трябва да приема през пролетта
Снимка: iStock

В днешния забързан свят много малко хора успяват да получат всички необходими витамини и минерали само от храната, която консумират. Освен разнообразна, тя трябва да бъде екологично чисто, а и в доста големи количества, за да набави препоръчителните дневни дози. Ето защо много хора посягат към хранителните добавки – те могат да дадат тласъка, от който тялото ви се нуждае, докато продължавате да се храните здравословно. Особено през пролетта, когато организмът ви е изчерпал запасите си. Ето кои са основните витамини, които трябва да си набавяте през този преходен сезон.

Витамин А

Витамин А е мастноразтворим витамин, известен също като ретинол. Препоръчителната дневна доза на витамин А е 700 микрограма за жени и 900 микрограма за мъже. Витамин А се съдържа в много млечни продукти, плодове и зеленчуци с жълт или оранжев цвят като пъпеш, манго и кайсии.

Витамин В

Има 8 витамина В, които съставляват витамин В комплекс, с различни препоръчителни дневни дози. Имаме нужда от тях, за да може тялото да превръща храната в енергия и да създава нови клетки. През последните години много зърнени храни, брашно, хляб и тестени изделия рутинно се обогатяват с витамини от група В, за да се сведе до минимум рискът от дефицит. Тези витамини се намират в зеленолистните зеленчуци, животинските протеини и пълнозърнестите храни.

СТРАХОТНИ ПОЛЗИ ОТ ВИТАМИН Б12

Витамин С

Витамин С е водоразтворим витамин, съдържащ антиоксиданти, които насърчават растежа на здрави тъкани и защитава клетките от увреждането на свободните радикали. Дневната доза за мъже е 90 милиграма и 75 милиграма за жени. Витамин С може да се намери в много плодове и зеленчуци.

Витамин D

Витамин D е основен мастноразтворим витамин, който се активира от ултравиолетова (UV) светлина. Освен че се получава от излагане на слънце, витамин D може да се намери и в маслото от черен дроб на треска, мазните риби, млякото и зърнените храни. Недостигът на витамин D е един от най-често срещаните, затова се изписва под формата на хранителна добавка за всички бебета и малки деца.

Витамин Е

Витамин Е е важен витамин за функцията на органите - помага за разширяване на кръвоносните съдове и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Трябва да приемате 15 милиграма дневно. Източниците на витамин Е включват растителни масла, авокадо, спанак, семена и ядки и пълнозърнести храни.

Желязо

Желязото подпомага транспортирането на кислород в кръвта. Недостатъчното желязо може да доведе до слаба имунна система и отпадналост, а още по-често се бърка с пролетна умора. Мъжете и жените трябва да консумират между 8 и 18 милиграма желязо дневно. Желязото се съдържа в червените меса, листните зелени зеленчуци и бобовите растения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама