7 алармиращи сигнала, че ядете твърде много хляб


7 алармиращи сигнала, че ядете твърде много хляб
Снимка: iStock

Смята се, че всеки човек изяжда около 30 килограма хляб годишно. Той е вкусен, удобен и може лесно да се намери, когато сте в движение. Но хлябът също има своите отрицателни ефекти върху човешкото тяло. И когато телата ни са презадоволени от този продукт, те изпращат знаци, които уви, често пропускаме.

1. Получавате запек

Хората, които имат непоносимост към глутен или страдат от цьолиакия, но не знаят за това, постоянно се чувстват подути. Не само това, но имат и проблеми с ходенето до тоалетна, тъй като червата им са блокирани. Може да нямате непоносимост към глутен, но да имате висока чувствителност, което пак може да предизвика леки смущения.

2. Огладнявате бързо

Вярно е, че силно рафинираните зърнени храни, като бял хляб, бял ориз и всички тестени изделия, са с висок гликемичен индекс. И начинът, по който работят, е да ви карат да ядете повече поради съдържанието на захар. Ето защо, когато се чувствате тъжни или стресирани, посягате към рафинирате храни, които да ви накарат да се почувствате по-добре.

НЕВЕРОЯТНИТЕ ПОЛЗИ ОТ КОЗЕТО МЛЯКО

3. Имате повишени нива на холестерол

Обикновеният бял хляб, изпечен във фурна, може да не е отговорен за повишаването на холестерола, но купените от магазина тестени изделия са. Продукти като кроасани, маслени кифлички и всички видове пакетирани хлебни изделия са с високо съдържание на трансмазнини, съдържат много масло и яйца, които бързо могат да повишат холестерола ви.

4. Излизат ви пъпки

Проучване доказва, че хората, които консумират твърде много въглехидрати, имат 30% по-голям риск от развитие на акне. Това се дължи на факта, че тези продукти са с високо съдържание на захар, нещо, което повишава нивата на инсулин. В отговор на това увеличение андрогенните хормони стават по-активни и се развива акне.

5. Доспива ви се след хранене

Когато консумирате твърде много хляб, в кръвта ви се отделят големи количества инсулин. Инсулинът помага на триптофана да остане в кръвта ви по-дълго, отколкото бихте искали. Триптофанът е аминокиселина, която помага за производството на серотонин и мелатонин – два невротрансмитера, които насърчават съня и помагат за регулиране на цикъла сън-будност.

6. Кръвното ви налягане се вдига

Една обикновена филийка хляб може да съдържа до 230мг сол, което е 15% от дневния препоръчителен прием. Един сандвич съдържа двойно. Силно преработените храни като пица, спагети, крутони и сандвичи увеличават още повече количеството натрий. Резултатът от високия прием на натрий е скок на кръвното налягане, което е виновно за много хора сърдечни заболявания и инсулти.

7. Настроението ви се променя бързо

Проучване показва, че ако рафинираните зърна не се усвояват правилно, техните съединения могат да достигнат до мозъка и да причинят ментални проблеми. Има доказателство, че хората, които са чувствителни към пшеницата, са по-склонни да страдат от шизофрения, биполярно разстройство, депресия и тревожност.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама