7 храни богати на витамин А


7 храни богати на витамин А
Снимка: iStock/Guliver

Витамин А е много полезен за тялото и организма, предотвратява много проблеми и също така е достъпен. Съдържа се в храни, които можем да си набавим от всеки магазин. Той играе важна роля за здравето на зрението, поддържа имунната система, подобрява състоянието на кожата и е мощен антиоксидант.

Плодовете и зеленчуците, които съдържат витамин А, са с яркочервен, оранжев или жълт цвят. Ето 7 от тях:

1. Моркови

Най-известният зеленчук, източник на витамин А. Препоръчително е да ги консумирате в сурово състояние, защото в противен случай доста от полезните им съставки и витамини се унищожават. Около 100 г моркови на ден са достатъчни, за да си набавите дневната доза витамин А.

2. Сладки картофи (батати)

Богат източник на витамин А и са много по-полезни от обикновените. Те са начин да си набавим високи дози витамин А, като получаваме 438% от дневната доза само с един средно голям батат.

3. Грах

В него има основни хранителни вещества и естествено, витамин А. Колкото по-здравословно го приготвяте, толкова повече полезни вещества съдържа.

4. Тиква 

Има приятен сладък вкус с маслен привкус. Можете да я използвате за приготвянето на много различни десерти, да я изпечете или да я добавите в различни ястия. Най-добре ще е, ако я консумирате сварена или приготвена на пара, защото така най-добре се запазват витамините. Само със 100 грама тиква приемате 170% от дневната доза витамин А.

5. Черен дроб

Трябва задължително да присъства в менюто ви поне два пъти седмично. Съдържа различно количество витамин А, в зависимост произхода му. Най-много витамин А се съдържа в пуешкия и телешкия дроб.

6. Магданоз и други подправки

Те съдържат много полезни вещества като например етерични масла, витамин С и естествено витамин А. Сухите босилек, риган, копър и кориандър изобилстват от витамин А.

7. Домати 

Те не само съдържат витамин А, но и се борят с болести като рак на простата. В тях има много витамини, като например витамин С и К, фолат, калий и антиоксиданта ликопен.

*Прекомерното приемане на витамин А също не е полезно, затова внимавайте. Води до косопад, симтоматика, гадене, повръщане, раздразнителност и загуба на апетит. Погрижете се да присъства в менюто ви в подходящи количества, но не прекалявайте.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама