Знаци, че имате недостиг на витамини


Знаци, че имате недостиг на витамини
Снимка: iStock/Guliver

Проблемът с дефицита на витамини е изключително осезаем в началото на пролетта. Без необходимата доза витамини ние се чувстваме слаби и апатични, като ставаме лесна мишена за различни вируси.

За да разберете дали имате липса, просто се погледнете в огледалото. 

Много бледа кожа

Малко хора могат да се похвалят с хубав естествен тен в края на зимата, но ако кожата ви е станала изключително бледа, това е знак, че ви липсва витамин В12. Без него ние се чувстваме унили и уморени. За да възстановите нивото на този витамин, трябва да ядете повече месо и морски продукти.

Суха коса

Сухата, чуплива коса, покрита с голямо количество пърхот, може да бъде знак за липса на биотин, също познат като витамин В7. Това често се дължи на употребата на антибиотици. За да повишите нивата на този витамин, трябва да ядете месо, риба, зеленчуци, плодове, гъби и повече варива. И забравете за спазването на изтощителни диети за известно време.

Подпухнали очи

Ако сте забелязали, че очите ви са станали по-подпухнали, вашето тяло може да има недостиг на йод. Той се съдържа в йодизираната сол, морската храна (омари, скариди), млечните продукти и дори в хляба.

Обезцветени устни

Бледите устни могат да бъдат знак, че човек има недостиг на желязо. Ниското кръвно налягане и честите настинки също подсказват за това. За да възстановите здравословното количество на желязо в организма, просто трябва да ядете повече месо и за известно време да ограничите приема на храни с високо съдържание на калций.

Кървящи венци

Кървящите венци могат да показват, че имате липса на витамин C. Ниското му съдържание може да доведе до по-слаб имунитет, мускулни болки и проблеми със зъбите. Витамин C се съдържа в цутрусовите плодове и червените чушки.

 

* Ако забележите някой от следните знаци, е най-добре да се консултирате с вашия лекар, за да възстановите дефицита на витамините в тялото си.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама