7 мита за пролетната алергия


7 мита за пролетната алергия
Снимка: iStock/Guliver

Пролетта е един от най-хубавите сезони. Но за съжаление за хората с пролетна алергия гледката на цъфнали цветя и дървета не предизвика радост, а сълзи в очите, кихане и неприятна хрема. 

Причината за пролетна алергия (или сенна хрема, както я наричат ​​лекарите) е прашецът от цъфтящи растения. Това са най-малките частици, които се носят от вятъра, а през пролетта, в продължение на няколко седмици, въздухът буквално е наситен с тях.

Сам по себе си прашецът е безопасен, но имунната система на някои хора по грешка започва да атакува частиците му, попаднали в тялото. Оплакванията, които се проявяват при тези индивиди, засягат главно очите и носа. В резултат на това се развива възпаление, което причинява сълзене, хрема и други симптоми на алергия.

Ето кои са най-често срещаните митове, свързани с пролетните алергии.

Мит номер 1. Полинозата се причинява от тополовите  пухчета

Тополовият пух сам по себе си рядко причинява алергична реакция, но основната опасност от него е, че той е способен да пренася полени и спори от алергенни растения върху себе си, които включват:
дървета и храсти (бреза, елша, леска, върба, дъб, кестен, топола, ясен, бряст), треви (тимотей, райграс, власатка, лисича опашка, синя трева, житна трева, ръж, пшеница) и плевели (киноа, амброзия, коноп, коприва, пелин).

Мит номер 2. Полинозата се изостря през пролетта, когато всичко цъфти

В зависимост от това къде живеете, симптомите на сенна хрема могат да се появят както през пролетта, така и през лятото (и дори през есента). Ако сте алергични, добре е да знаете периодите на цъфтеж на растенията, които са потенциални алергени.

Ето кога са възможните пикове на сенната хрема:

Пролет (април - май) - цветен прашец от цъфтящите цветя.
Лято (юни - август) - прашеца на зърнените растения.
Есен (август - октомври) цветен прашец от цъфтежа на плевелите.

КОИ ХОРА СА ПО-ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ АЛЕРГИЯ

Мит номер 3. Алергията е наследствено заболяване

Разбира се, при развитието на алергично заболяване наследственото предразположение играе важна роля. Рискът се увеличава, ако някой от семейството вече страда от алергии. Ако и двамата родители са алергични, тогава вероятността от развитие на алергии при детето се увеличава до 70-80%. Въпреки това, дори ако никой от роднините няма алергии, рискът отново е сравнително висок - 15-20%. Това е свързано с нарушаване на екологичната обстановка, качеството на консумираната храна, голямото количество консерванти в нея, както и нерационално и неконтролирано лечение, което води до промяна в състоянието на имунната ни система.

Мит номер 4. Липсата на алергия в детството предполага липсата на алергия и в по-късна възраст

Най-често първите признаци на алергия се появяват на възраст между 5 и 20 години. Възможно е те да се появят в по-напреднала възраст, което може да се дължи на преместването на човек в друга климатична зона.

5 ПОЛЗИ ОТ ДОБРАТА ХИДРАТАЦИЯ

Мит номер 5. Алергията протича само с кихане и сълзене на очите

Най-честите симптоми на сенна хрема са сърбеж в носа, кихане, сълзене на очите и зачервяване на очите (алергичен конюнктивит). Страдащите от алергии могат внезапно да започнат да кашлят, да се оплакват от затруднено дишане и задух - това може да показва вече започваща поленова бронхиална астма. При сенна хрема са възможни и кожни прояви под формата на уртикария, оток на Квинке, различни дерматити, мехури и сърбеж.

Много по-рядко се проявяват поражения на урогениталния тракт както и увреждане на стомашно-чревния тракт.

Мит номер 6. Невъзможно е да се излекувате от алергията

Повечето антиалергични лекарства са насочени към облекчаване на симптомите на заболяването, а не към лечение на причината за него. Към днешна дата методът ASIT (алерген-специфична имунотерапия) е единственото лечение, което лекува самата причина за заболяването и след прекратяване на курса на терапия, симптомите на заболяването не се повтарят, а дълготрайно персистират и се наблюдава ремисия.

Мит номер 7. Алергиите по принцип са безвредни и не е необходимо да се лекуват

Алергиите трябва да се лекуват под ръководството на специалист - алерголог-имунолог. За съжаление много хора се самолекуват и дори не подозират, че сенната хрема може да доведе до развитие на сериозни усложнения: синузит (възпаление в носните синуси), отит на средното ухо (възпаление на средното ухо), образуването на кисти на параназалните синуси, полипи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама