7 неща, които се случват с тялото, ако ядете по 1 краставица дневно


7 неща, които се случват с тялото, ако ядете по 1 краставица дневно
Снимка: iStock/Guliver

От древни времена краставиците са използвани както за храна, така и в традиционната медицина. В топлите страни като Индия например, краставиците осигуряват необходимата хидратация и прохлада за горещините. Но това съвсем не е единствената полза, която този плод предоставя (да, това е плод, а не зеленчук). Ето какво се случва с тялото ви, ако консумирате поне по една краставица дневно.

1. Защитава ви от неврологични заболявания

Физетинът, присъстващ в краставиците, е високо ценен заради ролята му, която играе в човешкия мозък. Освен това, краставиците съдържат фосфор, а дефицитът на това вещество води до повишен риск от когнитивни заболявания. Така че яденето на краставици определено ще поддържа ума ви остър като бръснач!

2. Води до отслабване

Високото съдържание на вода помага да постигнете бързо засищане, контролирайки преяждането. Краставицата е без мазнини и с минимално съдържание калории. Следователно, това е чудесен избор за всеки, който се опитва да се сбогува с няколко килограма. Има и други начини за загуба на килограми, и това е с помощта на хапчета за отслабване.

10 ПРИЧИНИ ДА ЯДЕТЕ КРАСТАВИЦИ

3. Намалява риска от рак

Фисетин, флавоноидът, който предизвика голям интерес сред изследователите на рак, присъства в краставиците. Освен антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на този флавоноид, той се свързва и с намаляване на риска от рак.

4. Подобрява храносмилането

Краставиците съдържат доста фибри и вода, които помагат за храносмилането. От друга страна, минералите в тях също помагат за подобряване на работата на храносмилателната система.

5. Хидратира

Около 95% от краставицата е вода, така че ежедневната й консумация подобрява общото ниво на хидратация в тялото. Особено, ако често забравяте да пиете вода, то1 краставица на ден може да бъде доста успешен трик.

ПРИЗНАЦИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПИЕТЕ ПОВЕЧЕ ВОДА

6. Кожата става по-мека и сияйна

Краставиците съдържат витамини от групата на ниацин и рибофлавин, заедно с витамин С и цинк, които са ключови за поддържането на хубава кожа. Краставиците съдържат и кафеена киселина, която се бори с възпаленията.

7. Намалява косопада

Витамините от група В, присъстващи в краставиците, са изключително полезни за здравето на скалпа и косата. Биотинът, рибофлавинът, ниацинът и витамините B5, B6 и C имат важна роля за растежа на косата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама