Разбиваме митове за рака на гърдата


Разбиваме митове за рака на гърдата
Снимка: iStock/Guliver

Всяка година октомври месец е посветен на информираността и борбата срещу рака на гърдата, а днес, 8 октомври, е Националният розов ден. Ракът на гърдата е един от трите най-често срещани вида рак при жените. Всяка година с това заболяване се диагностицират 2 милиона жени по света. Според Световната здравна организация (СЗО), през 2018 г. от рак на гърдата са починали около 627 000 жени, което представлява 15 % от всички смъртни случаи от рак сред жените.

Статистиката е мрачна, ранното откриване обаче може да промени разликата между живота и смъртта.

Разбира се, има и много невярна информация, свързана с тази болест и с рисковите фактори. Турският вестник "Сабах" се опитва да отдели фактите от измислиците.

Мит: Носенето на сутиен може да причини рак на гърдата

Факт: Носенето на стегнати сутиени с банели или всякакъв друг тип сутиен не причинява рак. Въпреки че някои твърдят, че носенето на стегнато бельо влияе негативно върху процеса на лимфодренаж в тъканите на гърдата, няма нито биологична причина, нито някакви научни доказателства за връзка между двете неща. Ако носите твърде тесен сутиен, по кожата ви може да останат зачервявани, които би трябвало да изчезнат след няколко минути. Така че дали да носите сутиен или не е въпрос на личен избор.

4 МОДЕЛА СУТИЕНИ, КОИТО СА ВРЕДНИ

Мит: Използването на дезодорант може да причини рак на гърдата

Факт: През последните години се разпространяваха различни плашещи теории, свързани с алуминия в дезодорантите. Това се дължеше на твърдението, че химикалите в дезодорантите и антиперспирантите се абсорбират в кожата и изцяло предотвратяват възможността токсините да напуснат организма. Опитите обаче показват, че такива химикали образуват само временни „тапи“ в потния канал, които спират или забавят потока на потта, но по-късно се отделят с естественото отделяне на клетките на кожата. Нито Американското или Канадското общество за борба с рака, нито британският Институт за изследване на рака, както и която и да е надеждна здравна институция не са открили доказателства, свързващи използването на дезодорант с повишен риск от рак на гърдатаЕдинственото предупреждение във връзка с алуминия в дезодорантите е, че той може да предизвика дразнене при хора с чувствителна кожа.

Мит: В семейството ми няма случаи на рак на гърдата, така че няма да се разболея

Факт: Генетиката може да бъде чудесен фактор за предотвратяване и засичане на някои видове рак на гърдата, но обаче само 15% до 20% от случаите са свързани с фамилна анамнеза за заболяването. Дори ако в семейството ви няма човек с рак на гърдата, пак можете да се разболеете. И обратното - това, че майка ви, сестра ви или дъщеря ви са имали рак на гърдата, не означава непременно, че и вие ще имате.

ВИЖТЕ КЪДЕ ИМА БЕЗПЛАТНИ МАМОЛОГИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ПРЕЗ ОКТОМВРИ

Мит: Твърде млада съм, за да имам рак на гърдата

Факт: Една на всеки шест жени в Турция, диагностицирани с рак на гърдата, е на възраст между 20 и 30 години. Рискът от рак на гърдата се увеличава с възрастта, но това не означава, че младите хора са застраховани.

Мит: Мъжете не могат да се разболеят от рак на гърдата

Факт: Въпреки че мъжете си мислят, че са в безопасност, статистиката показва, че на всеки 100 души, диагностицирани с рак на гърдата, един е мъж.

Мит: Нямам бучки в гърдите, което означава, че нямам рак

Факт: Ракът на гърдата не се проявява само под формата на бучки в тъканите на гърдата. Ракът може да се прояви с много различни симптоми като бучки в подмишницата, промени в размера или външния вид, удебеляване на кожата или подуване на гърдите, вдлъбнатини или отоци, зачервяване или лющене на кожата в и около зърното, болка и изтичане на секрет или кръв от зърната.

Мит: Бучките от рак на гърдата са безболезнени

Факт: Въпреки че обикновено се препоръчва на пациентите да търсят безболезнени подутини и бучки като първи признаци на рак, 10% до 20% от случаите могат да се проявят с придружаваща болка. Болката не е критерий, от който може да се заключи дали става въпрос за раково образувание. Наличието на такава маса е достатъчно, за да бъдат назначени клиничен преглед и образна диагностика, а лекарите могат да помогнат за откриването на рака, преди той да се превърне в още по-голям тумор.

Мит: Не мога да правя мамография преди да навърша 40 години

Факт: Въпреки че на хора без фамилна анамнеза за рак на гърдата и без ранни симптоми се препоръчва да не се подлагат на мамография преди 40 години, ако пациентът забележи признаци на раково развитие, лекарите могат да поръчат такава. Медицинските ръководства съветват жените с фамилна анамнеза за рак на гърдата да правят мамография 10 години преди възрастта, на която е бил диагностициран съответният член на семейството.

5 ПРОМЕНИ В ГЪРДИТЕ, КОИТО ИЗИСКВАТ ПРЕГЛЕД ПРИ ЛЕКАР

Мит: Двойната мастектомия ще ме спаси от рак

Факт: Ако имате фамилна анамнеза за рак на гърдата и носите наследствена мутация в гените BRCA1 и BRCA2, може би обмисляте двойна мастектомия. Това обаче не гарантира непременно, че ракът няма да се появи другаде, например в лимфните възли. За съжаление рискът никога не е нулев, въпреки че намалява драстично шансовете ви.

Мит: Ако се храня правилно, спортувам, не пуша и не пия алкохол, няма да получа рак на гърдата

Факт: Може да правите всичко "както трябва" и да се грижите за душата и тялото си, но все пак може да получите рак на гърдата. Въпреки че можем да контролираме някои рискови фактори като заседналия начин на живот, наднорменото тегло и липсата на здравословен режим на сън, има други, които просто не можем да контролираме.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама