5 промени в гърдите, които изискват преглед при лекар


5 промени в гърдите, които изискват преглед при лекар
Снимка: iStock/Guliver

С възрастта идва мъдростта, но и рискът от много заболявания. И макар повечето промени по тялото ни, които се случват с напредването на годините, да са напълно нормални, някои от тях може да са малко притеснителни. Особено що се отнася до гърдите. Разбира се, не бива да се притеснявате нито от появата на стрии заради по-слабата еластичност на кожата, нито от увисването заради пониженото количество естроген в организма. Ето обаче кои са промените, които изискват среща с вашия мамолог.

1. Твърди бучки

Въпреки че бучките имат доста лоша репутация, в повечето случаи не става дума за тумори, а за натрупване на течност или киста. Но е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате. А ракът на гърдата се лекува в пъти по-лесно, ако е хванат рано.

2. Болки в гърдите

Злокачествените тумори рядко причиняват болка в гърдите, но има и такива случаи. Изключително рядката, но агресивна форма на рак на гърдата, наречена дифузен или възпалителен рак, причинява болка.

3. Поява на течност

Разбира се, тук не става дума за бременни жени или такива, които са кърмили в близките години. Появата на секреция от гърдите, без значение от цвета, веднага трябва да ви отведе пред лекарския кабинет.

4. Двете гърди изглеждат различно

Симетричните гърди са рядкост, така че не изпадайте в паника, след като прочетете тази подточка. Ако обаче една от гърдите ви внезапно промени размера на чашката или кожата ви има друга структура при допир, тогава непременно трябва да се свържете с вашия лекар.

5. Червени петна

Червените петна по гърдите обикновено са обрив или временно състояние на кожата. Но ако се задържат повече от няколко дни, могат да бъдат и признак за възпалителен рак на гърдата. Както вече споменахме, този вид е изключително агресивен и за щастие доста рядко срещан – около 3%. Въпреки това, не го подценявайте и веднага потърсете мнение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама