7 ползи от малините, за които не предполагате


7 ползи от малините, за които не предполагате
Снимка: iStock

Изследванията потвърждават, че малините са истинска суперхрана. Ползите им са здравето са най-вече при наднормено тегло и диабет. Ето и пълният списък с полезните ефекти, свързани с тяхната консумация. Със сигурност дори и не предполагате за някои от тях.

1. Подобряват мозъчната функция

Благодарение на антиоксидантите в състава си малините помагат да се избегне свързано с възрастта увреждане на паметта и предотвратяват клетъчната смърт поради токсини, образувани по време на консумация на алкохол. В допълнение те насърчават растежа на нови нервни клетки в мозъка.

2. Намаляват нивата на кръвната захар

Диетичните фибри и полифенолите в малините помагат за понижаване на нивата на кръвната захар и предотвратяват скокове в нейните стойности.

5 ПРИЧИНИ ДА ЯДЕТЕ ПОВЕЧЕ КАЙСИИ

3. Предпазват сърцето

Редовната консумация на малки количества малини съдейства за поддържане на здравето на сърцето. Проучванията потвърждават, те този плод намалява риска от смърт при сърдечно-съдови заболявания, предотвратява натрупването на тромбоцити и понижава кръвното налягане.

4. Предотвратяват развитието на рак

Доказано е, че приемането на екстракт от малини блокира растежа на раковите клетки в дебелото черво, простатата, гърдите, черния дроб и устата. Проучванията показват, че екстрактът от малина елиминира до 90% от раковите клетки на стомаха, дебелото черво и гърдата, а антиоксидантът в този плод, известен като сангвиник H-6, предизвиква смъртта на до 40% от раковите клетки на яйчниците.

6 НЕВЕРОЯТНИ ПОЛЗИ ОТ ЯДЕНЕТО НА СМОКИНИ

5. Помагат за отслабване

Малините са отличен избор за тези, които са загрижени за фигурата си. Експериментите показват, че животните, които са консумирали мазни храни едновременно с високи дози малинови кетони, са натрупали по-малко тегло от тези, които не са включили малини в менюто си.

6. Предотвратяват артрит и се справят с болката

Доказано е, че малините са ефективни не само за предотвратяване на артрит, но и за борба с него. Екстрактът от тях намалява възпалението, подуването и разрушаването на ставите.

7. Предпазват кожата от стареене

Малините са богати на витамин С, който действа като антиоксидант, бори се със свободните радикали, подобрява производството на колаген и неутрализира отрицателното въздействие на слънцето върху кожата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама