7 причини да се откажете от възглавницата си


7 причини да се откажете от възглавницата си
Снимка: iStock

Може би отделяте доста време за избор на възглавница,а след това и за поддръжка. Но все повече експерти са на мнение, че е по-добре да спим без възглавница. Запознайте се с техните седем убедителни довода.

1. Причинява алергии

Пълнежът на възглавниците е благоприятна среда за развитието на бактерии и акари. Последните могат да причинят куп неприятности: алергии, хрема, запушен нос, кихане и сълзене на очите. За да се отървете от акарите, се препоръчва възглавницата да се пере в гореща вода на всеки 4-6 месеца. По-точно по този начин ще намалите броя на паразитите, но няма да ги унищожите напълно. Единственият изход е да изхвърлите възглавницата.

Едва ли предполагате, че в старите възглавници има толкова много микроорганизми и прах, и теглото им съставлява 1/3 от теглото на цялата възглавница.

КОЛКО ЧАСА ТРЯБВА ДА СПИМ СПОРЕД ВЪЗРАСТТА СИ

2. Може да причини бронхиална астма

Когато редовно вдишваме гъбични спори, те започват да се натрупват в белите дробове. За да се отърват от тях, бронхите започват енергично да произвеждат слуз, наситена с антитела, които са предназначени да се борят с „нашествениците“. Тази реакция се дължи на характеристиките на човешкия имунитет. И всичко завършва с развитието на бронхиална астма.

3. Хъркане и сънна апнея

Когато носът ви е запушен, просто е невъзможно да заспите - сънят е повърхностен, тъй като той силно зависи от дишането. Ако дишате през устата, тогава нищо чудно да започнете да хъркате. Понякога хъркането води до сънна апнея - временно спиране на дишането, което може да навреди на вашето здраве. Гърлото ви пресъхва, вие се събуждате от време на време, за да изпиете чаша вода. Възможно е дори да се появи кашлица. И всичко това е свързано с възглавницата.

4. Провокира главоболие

Добрата възглавница трябва да поддържа главата и шията на ниво с гръбнака. Поради факта, че възглавницата губи формата си с течение на времето, тя спира да осигурява добра опора и в крайна сметка се събуждате с главоболие, болка във врата или рамото. И често в средата на деня внезапно се появява необяснима мигрена.

5. Влошава съня

Запушен нос, неудобна поза на врата - за какво качество на съня можем да говорим в случая? И всичко това се дължи на възглавницата.

6. Причинява акне

Същите паразити и микроорганизми, живеещи във възглавницата ни, могат да провокират акне. Най-лесният начин да се справите с този проблем е да смените калъфката, ако не всеки ден, то на всеки два дни със сигурност. Но рано или късно това няма да е достатъчно и може би ще е по-д0бре да помислите над варианта да се откажете от възглавницата.

7. Провокира аспергилоза

Това заболяване се развива поради вдишването на спори от гъбичките, които обитават възглавницата ви. Обикновено те са безвредни за хората. Но ако човек има белодробно заболяване, отслабена имунна система или тежка форма на грип, тези спори могат да причинят инфекция, като нахлуят в белите дробове и дори други органи. Симптомите включват висока температура, задух и отделяне на храчки с кръв. Ходът на заболяването може да бъде изключително тежък, особено ако не бъде диагностицирано навреме.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама