Колко часа трябва да спим според възрастта си


Колко часа трябва да спим според възрастта си
Снимка: iStock

Хората на възраст между 18 и 60 години трябва да спят всяка нощ не по-малко от 7 часа. В противен случай в дългосрочна перспектива може да се появят здравословни проблеми като затлъстяване, сърдечни проблеми, инсулт, депресия и диабет.

Често казваме, че сънят е важен за доброто здраве. Режимът на съня е един от основните фактори, които оказват влияние върху здравословното състояние. Всяка възрастова група се нуждае от различен брой часове за сън, за да се възстанови организмът. Разбира се, освен продължителността на съня, е важно и неговото качество. Ако, когато се събудите, продължават да чувствате умора, въпреки че сте спали достатъчно часове, това означава, че не можете да потънете в качествен сън.

Идеалната продължителност на съня зависи от възрастта

Правилният брой часове за сън варира в зависимост от възрастта. Бебетата до 3 месеца се нуждаят от 14-17 часа сън в денонощие. За деца от 4 до 12 месеца да достатъчни 12-16 часа сън, заедно с този през деня. За възрастовата група 1-2 години са достатъчни 11-14 часа сън, а за деца между 6 и 12-годишна възраст – 9-12 часа.

За тийнейджърите е добре да спят между 8 и 10 часа, а хората в диапазона 18 – 60 години имат нужда най-малко от 7 часа сън. Ако си мислете, че това време не ви е достатъчно, за да си починете, тогава добавете още два часа към тях. За хора над 60-годишна възраст оптималната продължителност на съня е 7-9 часа.

Ако спите поне по 7 часа всяка нощ, значи сте на правилен път. Дори да не можете да спите еднакво дълго всяка нощ, постигането на тази цел през по-голямата част от седмицата ще се отрази на общото състояние на вашето здраве, пише турският вестник „Сабах“.

Ако редовно спите по-малко от 7 часа, това може да крие сериозни рискове за появата на определени здравословни проблеми като затлъстяване, сърдечни болести, инсулт, депресия, наднормено тегло, захарен диабет. Освен това недостигът на сън увеличава риска от нещастни случаи, засилва болките, нарушава функциите на имунната система и влияе на работоспособността.

Важно е да се изработят навици за здравословен сън

Лягате си, а не можете да заспите? Ако се сблъсквате твърде често с този проблем, това се отразява негативно на вашето здраве и настроение. Затова трябва да определите факторите, които затрудняват заспиването. Употребата на кофеин, алкохол или някои храни преди сън може да повлияят на способността ви да заспите. Гледането на екрани на електронни устройства преди сън или приема на определени лекарства също може да нарушат съня ви. Ако имате такива навици, се постарайте известно време да ги загърбите и ще видите разликата.

За да заспивате по-лесно, трябва да изработите навици за здрав сън. Слушайте успокояваща музика или четете книга преди заспиване. Уверете се, че в спалнята ви е тихо, уютно и тъмно. Изградете си навика всеки ден да лягате и да се събуждате по едно и също време. Физическите упражнения през деня, избягването на стреса и отдалечаването на техническите устройства от спалнята също ще допринесат за по-лесното заспиване.

Ако веднъж или два пъти месечно се будите посред нощ, няма проблеми. Но ако това се случва по-често, не трябва да пренебрегвате този факт: това е белег, че има нещо, което пречи на качеството на съня ви.

За да заспивате по-лесно, час-два преди лягане стойте далече от електронните устройства, включително и от телефона. Синята светлина, която те излъчват, може да подобри вашата концентрация и реакцията ви през деня, но гледането в екрана преди заспиване може да попречи на режима на съня ви.

Според научните изследвания, използването на електронни устройства непосредствено преди сън увеличава продължителността на заспиването, намалява продължителността на бързия сън и става причина за отпадналост при събуждане на следващата сутрин.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама