7 тревожни знака, че сте зависими от захар


7 тревожни знака, че сте зависими от захар
Снимка: iStock

Хората описват зависимостта от захар като „затвор, който винаги държи умовете заети“ и „капан на чувството за вина и умора“. Изненадващо, тук не говорим за наднормено тегло, отслабване и режими, а чисто и просто за пристрастяването към захарта - проблем, който засяга все повече и повече хора.

Повечето хора, които не страдат от този проблем, си мислят, че решението е толкова просто като „спрете да ядете захар“. Тук се крие проблемът: тези, които се борят със захарта, редовно преминат през пристъпи на ограничаване на храненето, само за да открият, че копнежът за захар се връща с отмъщение.

Този цикъл на глюкозни пикове и желание за захар се превръща в емоционално влакче на ужасите, където човек губи връзка с поведението си и постоянно се чувства виновен, мислейки, че просто не е достатъчно мотивиран. При други зависимостта е в по-лека форма и ги кара да усещат просто допълнителен глад. Причините могат да варират между физическа активност, липса на сън, недостатъчно пиене на вода или липса на достатъчно фибри в диетата.

Какви са предупредителните „червени флагове“, които определят дали хранителните навици представляват действително пристрастяване към захарта? Ето 7 лесни за забелязване симптома на захарна зависимост.

1. Винаги мислите как да включите още захар в ястията, дори под формата на „здравословни“ закуски – подсладено кисело мляко, овесени палачинки, нарязан банан или прясно изцеден фреш.

2. Липса на удовлетворение от ястия, които не са сладки.

3. Постоянно имате порив да ядете специфични пакетирани продукти, които съдържат захар.

4. Яденето само на една сладка храна води до загуба на контрол, което често се разгръща в преяждане и чувство на вина.

5. Имате "вълни" за глад за захар, които продължават повече от един ден и не са обвързани с месечния ви цикъл.

6. Непрекъснато използвате храната, за да се справите с чувството на депресия, самота или изолация.

7. Трудно намирате удоволствие в обичайните дейности като общуване, упражнения, секс.

Както виждате, пристрастяването към захарта е много реално и се е промъкнало в диетата и живота на много хора. Ако нещо от това ви звучи познато, може да откриете, че проблемът не се корени конкретно в захарта под формата на торти, бонбони и бисквити, а понякога става дума за хляб, гевреци, зърнени храни или тестени изделия.

Що се отнася до гликемичния индекс, продуктите от бяло брашно като франзели и тестени изделия дават отражение върху кръвната захар, само с няколко точки по-различно от този на чистата глюкоза.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама