8 шокиращи факта за забременяването


8 шокиращи факта за забременяването
Снимка: iStock

Създаването на бебе не може да бъде толкова трудно, нали? Грешно! Оказва се, че ви очакват повече неща, отколкото си мислите, когато се опитвате да забременеете. Ето за какво трябва да сте готови.

1. Губите яйцеклетки всяка минута всеки ден

Не за да оказваме натиск, но когато става въпрос за зачеване на бебе, времето е от съществено значение. Започвайки от 30-те години, което е времето, когато повечето хора планират да създадат семейство, не само броят на вашите яйцeклетки започва да намалява, но и качеството им също се влошава. Какво значи това? Колкото повече остарявате, толкова повече генетични аномалии и увреждане на ДНК е вероятно да имат вашите яйцеклетки. Аномалиите на яйцеклетките при 30-годишна жена ще бъдат около 30 процента; когато тя е на 35 - 40 процента, а за 40-годишна възраст повече от 90 процента от нейните яйца ще бъдат необичайни. Но това не трябва да плаши жените, които се опитват да забременеят. Просто е важно да знаете статистиката.

2. Ще отнеме повече време, отколкото си мислите, за да забременеете – много повече

При напълно здрава двойка в пика на своята плодовитост шансовете за зачеване на месец са само около 20 процента – което е наистина ниско. За щастие шансовете ви да забременеете невинаги ще останат толкова ниски. За двойки, които се опитват в продължение на шест месеца, те имат 60 процента шанс за зачеване. А за двойки, които се опитват от една година, има 90 процента шанс за забременяване.

Вижте още: 5 важни факта за женските яйцеклетки и плодовитостта

3. Можете да забременеете, пиейки противозачатъчни хапчета (или друга форма на превенция)

Напълно възможно е да забременеете, когато сте на хапчета - и ако използвате седемдневно плацебо, шансовете ви да забременеете се увеличават още повече. (Броят на таблетките за едномесечен прием може да варира – 21 или 28 (21 активни + 7 плацебо) Защо? Това се нарича "избягване на овулацията". И когато сте на седемдневно плацебо, тялото ви все още произвежда яйцеклетка и овулира, което означава, че можете да забременеете, дори когато не се опитвате.

Ако пропуснете два до три дни от приемането на хапчето, това също дава на тялото ви достатъчно време за яйчниците ви да започнат да произвеждат нова яйцеклетка. Същото важи и за IUD. Има случаи, когато полов акт всъщност е изместил хормоналната спирала на жената от пътя.

4. Вашият домашен тест за бременност може да каже, че не сте бременна, но вероятно сте

Проблемът с домашните тестове за бременност е, че те невинаги са толкова чувствителни, колкото се твърди, че са. Така че, ако получите отрицателно четене, това не означава непременно, че не сте бременна. Ако се чувствате бременна (и показвате симптоми), тогава трябва да си уговорите среща с вашия лекар, за да потвърдите, че това, което изпитвате, наистина е свързано с бременността. Той ще вземе кръв и ще направи тестове, за да определи дали наистина сте заченала. Така че не се отказвайте след първия тест.

5. Можете да забременеете до три дни по-късно

Не е като да имате само 24-часов период от време, за да забременеете след полов акт. Сперматозоидите могат да живеят в матката ви до 72 часа, а яйцеклетките ви всъщност са жизнеспособни 24 часа. Но не посягайте към теста за бременност в момента, в който сексът приключи - твърде рано е да се каже дали сте бременна или не. 

Вижте още: Топ 5 съвета, ако искате да забременеете

6. Лубрикантът наистина е врагът

Знаем, че малко допълнително смазване понякога е приятно, но когато целта е забременяване, по-добре е да се придържате към естественото създаване на бебета. Защо? Повечето (не всички) от лубрикантите на пазара всъщност затрудняват сперматозоидите да плуват и да преминат през шийката на матката. 

7. Спонтанните аборти са по-чести, отколкото си мислите - просто никой не говори за това

Около 30 процента от всички бременности завършват със спонтанен аборт и причината, поради която е толкова шокиращо за всички, е, че никой не говори за това. Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че не сте направили грешка. Понякога просто става – и това се случва при 30 процента от всички бременности, така че не трябва да се чувствате сами. Числата не лъжат, така че и вие не трябва.

8. Зацапването е нормално - и често!

Това малко петно ​​кръв, което забелязахте, когато бяхте в банята? Това невинаги означава, че е започнала менструацията си (или че не сте бременна). Има много бременности, които имат зацапване и кървене в началото и това е напълно нормално. Само защото имате зацапване или кървене, не означава, че нещата не са наред. Всъщност в някои случаи може да е свързано с имплантиране, което е добре, когато се опитвате да забременеете. Но ако продължавате да кървите и не трябва да сте в цикъл, обадете се на вашия лекар. Той ще може да погледне по-отблизо и да ви каже дали е нормално - или нещо, за което трябва да се тревожите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама