Бъз и джинджифил помагат при настинка


Бъз и джинджифил помагат при настинка
Снимка: iStock/Guliver

През зимните месеци имунитетът ни се понижава и по-често боледуваме. Ако усетите първите симптоми на настинка, не посягайте веднага към лекарствата, а изпробвайте тези 2 натурални продукта.

Какво мислите за екстракта от бъз?

Ако кихнете, дори леко, си вземете екстракт от плод на бъз. Отдавна извоювал си име като лек за настинки, съвременните научни изследвания показват, че той има забележителната способност да се бори с вирусите по няколко различни начина. Всъщност опитите показват, че 90% от хора, страдащи от грип, се възстановили напълно в рамките на три дни след прием на екстракт от бъз.

Вирусът на настинката е покрит с малки бодлички, които с помощта на специално вещество пробиват клетките ви, навлизат в тях и в крайна сметка ви разболяват. Екстрактът от бъз пречи на вируса в няколко аспек-

та. Първо, той може да разруши специалното покритие на бодличките и да ги спре. В същото време подсилва имунната ви система, за да може тя да отблъсне по-ефективно инфекцията, и е богат на флавоноиди, които работят съвместно с витамин С – друго мощно средство срещу настинки. Екстрактът от бъз се предлага под формата на вкусни сиропи, които са полезни и за деца, и за възрастни. Пийте по една чаена лъжичка три пъти на ден, когато се борите с инфекции.

С какво е полезен джинджифилът?

Колкото и да е вкусен като подправка за ястия, коренът от джинджифил не се отличава само с характерния си аромат. В родния си Китай той се използва в народната медицина от хиляди години, а дори и на Запад лечебните му свойства се прилагат от поне 150 години. Използва се основно за успокояване на храносмилателния тракт – джинджифилът облекчава гадене и повръщане, особено когато са причинени от морска болест. Установено е, че действа дори в тежки случаи на сутрешно гадене при бременни жени. Джинджифилът има и мощни противовъзпалителни свойства, които помагат за облекчаване на болките при артрит. Този ефект, съчетан със способността му да намалява лепливостта на кръвта, го прави добро средство за борба с мигрената.

При гадене най-подходящата доза, изглежда, е 1-2 г сушен корен на ден или около рез ен с дебелина половин сантиметър от пресния корен. Ако страдате от артрит, трябва да приемате двойна доза. Можете и сами да си приготвите чай от джинджифил, като сложите тънки резени от него в термос заедно със сока от половин лимон и лъжичка мед – чудесен лек за възпалено гърло.

Източник: zdravoslovnohranene.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама