Хапвайте ядки за здраво сърце


Хапвайте ядки за здраво сърце
Снимка: iStock/Guliver

Хората, които редовно консумират ядки, са с по-малък риск да развият сърдечносъдови заболявания, сочи изследване, публикувано в списанието на "l'American College of Cardiology".

Оказва се, че дори и фъстъците имат много добро въздействие върху сърцето и кръвоносните съдове.

Учените са изследвали повече от 210 000 души, проучвайки техните медицински досиета, начин на живот и хранене за период от над 20 години. От тях 14 136 са развили сърдечносъдово заболяване, като при 8390 това е била коронарна болест, а при 5910 – мозъчен инсулт. Хората, които изяждат средно по 28 грама най-малко пет пъти седмично, се оказват с 14% по-малко застрашени от сърдечно-съдово заболяване и с 20% по-малко от коронарна болест, спрямо тези, които не консумират, или рядко консумират ядки.

Лекарите все пак предупреждават, че не бива да се прекалява с количеството, тъй като ядките са много калорични. Не се препоръчва и консумацията на осолени ядки.

Учените припомнят, че ядките са полезни и срещу високо кръвно и диабет.

За разлика от предходни изследвания, тук учените са се насочили и към установяване на влиянието на различните видове ядки. Така при хора, които консумират поне веднъж седмично орежи, рискът от сърдечно-съдови заболявания е намален с 19%. Консумацията на две порции от 28 г фъстъци седмично намалява с 13% този риск, а две или повече порции бадеми, шамфъстъци и кашу – с 15% и съответно с 23% - риска от коронарна болест.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама