Защо и как да накисваме суровите ядки и семена


Защо и как да накисваме суровите ядки и семена
Снимка: iStock/Guliver

Повечето от нас, често се обръщат към суровите ядки и семена като към здравословен източник на полезни мазнини и протеин или ги използваме когато искаме да похапнем нещо набързо. Част от менюто ни са и много зърнени и бобови култури. Но знаем ли всъщност как да ги консумираме правилно, за да извлечем максимална полза от тях и да не ни навредят?

Ядките, семената, бобовите и зърнените съдържат вещества наречени ензимни инхибитори. Най-много от тези инхибитори се съдържат в ядките и семената. За тях те са много важни, но не и за нас. Инхибиторите са нещо като защитен механизъм на ядките. Когато те попаднат в почвата, инхибиторите ги предпазват от гниене, докато средата стане подходяща, за да може ядката да покълне. Имаме ензими – храносмилателни, които разграждат храната и метаболитни, които подпомагат всички процеси в тялото. Ензимните инхибитори пречат на нашите ензими, като се свързват с тях или като ги деформират.

Също така ядките, семената, бобовите и зърнените съдържат фитинова киселина в обвивките си. Когато тя попадне в организмът ни, се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни позволява да усвоим полезните вещества от храната. Напротив, когато се консумират големи количества не накиснати ядки и семена, това може да ни доведе до дефицит на минерали, да раздразни стомаха ни и да ни донесе други здравословни проблеми.

Не звучи много добре нали?

Но за цялото това нещо си има лесно решение – ядките, семената, бобовите и зърнените трябва да се накисват.

Когато се накисват, ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва. Ядката се "събужда“, започва процеса на покълване и тя става жива. Стимулира се произвеждането на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини, особено на В групата, разбива се глутена и ядките се усвояват много по-лесно, протеинът става по-лесен за абсорбиране, предотвратява се загубата на минерали, неутрализират се токсините и се предотвратяват различни заболявания.

Правила за накисване на различните групи:

Зърнени

Накисват се в хладка вода, като водата трябва да ги покрие и да е 4-5 см отгоре. Хубаво е на всяка чаша вода да се добави супена лъжица лимонов сок или ябълков оцет. Това ускорява процеса на освобождаване на фитиновата киселина. Покрий съда с кърпа или капак и остави да се накиснат за определеното време. След това изхвърли водата и ги изплакни.

Бобови

Накисват се в топла вода, отново да ги покрие и да има няколко сантиметра отгоре. Тук може да добавиш отново малко лимон, а при бобовите с форма на бъбрек да добавиш малко сода, защото при тях тя най-добре неутрализира вредните вещества. Покрий съда и кисни необходимото време, като може да смениш водата един, два пъти, като новата пак трябва да е топла и към нея да добавиш лимонов сок или сода. След като ги накиснеш изхвърли водата и ги изплакни.

Ядки и семена

Ядките и семената се накисват в хладка вода, отново да ги покрие и да има няколко сантиметра отгоре, защото набъбват. Ядките не са толкова богати на фитинова киселина, но имат много ензимни инхибитори. За това към тях добави малко хималайска сол. Солта активира ензими, които неутрализират ензимните инхибитори. Покрий съда, а след накисване изхвърли водата и изплакни ядките и семената.

Така накиснати и измити, ядките и семената могат да се съхраняват в хладилник, обикновено до 24 часа. 

Ако искаш да ядеш ядки, а нямаш време, накисни ги поне 20 минути и ги измий добре. Това ще махне част от вредните неща. Някои от семената, като чиа и ленено семе, не се мият след като се накиснат, а са готови за консумация.

Източник: zdravei.org

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама