Храни, които забързват метаболизма


Храни, които забързват метаболизма
Снимка: Thinkstock/Guliver

С понятието метаболизъм (обмяна на веществата) се означава съвкупността от всички физични и химични процеси в тялото, чрез които се изграждат и поддържат неговите структури и чрез които в организма се освобождава енергия, нужна за неговите жизнени функции.

Освен всичко останало, колкото по-бърз е метаболизмът, толкова по-лесно може да се контролират и процесите на отслабване. Това е и най-честата причина повечето хора да искат да ускорят своята обмяна на веществата. Но как на практика може да стане това? Общото правило гласи, че мускулите участват в метаболизма много по-дейно от мазнините и изразходват много повече енергия. Така например 500 грама мускулна маса гори около 50 ккалории на ден, докато същото количество мазнини изгаря едва 2 ккалории на ден.

Някои хора по рождение притежават много по-бърз метаболизъм от други. Генетиката играе ключова роля в това. Освен генетичния фактор, когато човек е млад, неговата обмяна на веществата е много по-ускорена, тъй като тялото му расте и се променя по-бързо.

С възрастта метаболизмът се забавя – затова и започваме да трупаме излишни килограми много по-лесно. Това налага намирането на нови начини за неговото ускоряване и за поддържането на оптимално тегло и здраве. За щастие обаче освен възрастта, пола и генетичните особености има и други фактори, които оказват влияние върху скоростта на обмяна на веществата и които могат да бъдат контролирани от самите нас. Именно такъв фактор е храненето.

За по-бърз метаболизъм трябва да се храните с малки порции храна 5-6 пъти на ден, да поставяте акцент върху определени храни и никога да не преяждате. 

Сред най-добрите храни, които ускоряват обмяната на веществата, са богатите на фибри продукти – зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, варива, ядки. Старата пословица „Една ябълка на ден пази доктора далеч от мен” намира още повече приложение в наши дни. И наистина консумацията на една ябълка осигурява също така много полезни витамини и минерали. Друг прекрасен източник на фибри е грейпфрутът - той има свойството да намалява нивото на кръвна захар и по този начин понижава натрупването на мазнини в тялото.

Зеленият чай е друго вещество, което ускорява обмяната на веществата. Той включва в състава си субстанция, наречена епигалокатехин галат (EGCG), която подобрява функцията на нервната система и ускорява метаболизма. Кофеинът е друго вещество, което стимулира ускорената обмяна.

Киселото мляко също ускорява метаболизма и освен това съдържа полезни щамове бактерии, които подпомагат процесите на храносмилане в стомаха и червата. Броколите са включени в групата на т.нар. „супер храни”, тъй като съдържат голям брой необходими за организма нутриенти - както много витамини и минерали, така и фибри, които стимулират обмяната на веществата и по този начин се грижат за добрата фигура.

Освен храненето, редовната физическа активност също ускорява метаболизма. Като пиете достатъчни количества вода/течности пък ще помогнете на тялото си да поддържа подходяща среда за бързата обмяна на веществата.

Източник: dieti.info

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама