Години наред слагахме определени храни в чиниите си, мислейки си, че правим услуга на тялото си. Нискомаслени храни, изцяло натурални храни и "здравословни" закуски, които обещават сияйна кожа, загуба на тегло и безкрайна енергия. Но какво ще стане, ако някои от тези здравословни герои всъщност крият "престъпници"? От захарни бомби, маскирани като закуска, до „леки“ продукти, пълни с химикали, ето някои популярни храни, които всъщност е по-добре да избягвате.
1. Плодови кисели млека
В продължение на години ароматизираното кисело мляко се радва на репутацията на здравословен основен продукт, пълен с калций, протеини и пробиотици. Но това, което повечето етикети не рекламират предварително, е колко добавена захар се крие вътре. Типична порция кисело мляко с плодов вкус може да съдържа от 9 до 24 грама захар.
Още: Спрете да приемате тези храни, ако имате проблеми със съня
Американската сърдечна асоциация препоръчва дневен лимит от 25 грама добавена захар за жени и 36 грама за мъже, така че се уверете, че не консумирате толкова много чаши ароматизирано кисело мляко.
И не се заблуждавайте от етикети като „нискомаслено“ или „леко“. За да компенсират загубата на мазнини, които придават на киселото мляко богатия му вкус, производителите често добавят още повече захар или изкуствени подсладители, за да подобрят вкуса. Освен това, така наречените „плодови“ парчета често са преработени смеси, подсладени със сиропи, а не цели плодове.
2. Стафиди
Стафидите изглеждат като перфектната закуска: те са натурални, с размер на хапка и са директно от грозде, нали? Но макар да съдържат фибри, желязо и антиоксиданти, те също така съдържат изненадващо високо количество захар. Само половин чаша стафиди съдържа 47 грама захар, което е с 14 грама повече от кутия газирана напитка, в зависимост от марката.
Още: Яжте и отслабвайте: Какво да ядем, за да свалим тегло без лишения
И тъй като са сушени, е лесно да се яде много повече, отколкото с прясно грозде, което води до неволно претоварване със захар. Това може бързо да повиши кръвната ви захар, което е особено тревожно за хората, които контролират нивата на инсулин или следят теглото си.
Нещо повече, стафидите са лепкави и това е лоша новина за зъбите ви. Естествените им захари се прилепват към повърхността на зъбите, хранейки бактерии, причиняващи кариес. Американската дентална асоциация предупреждава, че сушените плодове като стафидите могат да увеличат риска от кариес, ако не изплакнете или измиете зъбите си скоро след закуска.
3. Пакетирани сокове
Може да изглеждат освежаващи и да са със снимки на пресни портокали или ябълки на етикета, но повечето пакетирани сокове далеч не са здравословни напитки. Дори тези с етикет „100% сок“ често са лишени от фибри и са пълни с естествени захари.
Още: Колко време е безопасно млякото, яйцата и маслото да седят извън хладилник
Една чаша портокалов сок (250 мл) може да съдържа до 21 грама захар и тъй като няма фибри, които да забавят абсорбцията, това може да причини скокове на кръвната захар и сривове на енергията скоро след пиене. Центровете за контрол и превенция на заболяванията дори предупреждават, че честата консумация на сок може да допринесе за наддаване на тегло и метаболитни проблеми с течение на времето.
А тези етикети „плодова напитка“ или „коктейл от сокове“? Често съдържат добавени захари, ароматизатори и дори оцветители. За по-здравословен избор, яжте цели плодове или овкусете водата си с резен плод за този свеж вкус без захарния капан.
4. Грейпфрут
Грейпфрутът често е хвален като полезен за отслабване, богат на витамин С суперплод, и макар че предлага някои ползи за здравето, има изненадващ обрат. Грейпфрутът може да повлияе на вашите лекарства. Съединенията в плода блокират ключов ензим в червата, който е отговорен за разграждането на определени лекарства.
Това означава, че лекарства като статини, лекарства за кръвно налягане и дори някои лекарства за алергия могат да се натрупат до опасни нива в тялото ви, само от чаша сок или няколко резена грейпфрут. Клиниката Майо предупреждава, че това взаимодействие не е просто незначителен проблем, тъй като може да доведе до сериозни странични ефекти.
За съжаление, няма безопасна „доза“ грейпфрут, когато става въпрос за лекарствени взаимодействия, тъй като дори малко количество може да причини проблеми. Така че, макар грейпфрутът да е подходящ за много хора, ако приемате лекарства с рецепта, най-добре е да се консултирате с Вашия лекар, преди да го направите част от ежедневието си.
5. Пушени меса
Пушените меса може да са мечтата на любителя на барбекюто – богати, крехки и пълни с наситен, опушен вкус. Но те идват със скрита цена. Макар че опушването е традиционен начин за консервиране на храна, процесът произвежда потенциално вредни съединения като полициклични ароматни въглеводороди (PAHs) и хетероциклични амини (HCAs).
Тези вещества се образуват, когато месото се готви при високи температури или е изложено на дим, и са свързани с повишен риск от рак, особено колоректален, панкреатичен и простатен, според Националния институт по рака.
И това не спира дотук. Пушените и сушени меса, като бекон, колбаси и сушено месо, често са с високо съдържание на натрий и нитрати, което може да повиши кръвното налягане и да допринесе за сърдечни заболявания с течение на времето. Световната здравна организация дори е класифицирала преработените меса като канцероген от Група 1, поставяйки ги в същата рискова категория като тютюна и азбеста.