Хъркането може и да е опасно. Ето защо


Хъркането може и да е опасно. Ето защо
Снимка: iStock/Guliver

Обструктивната сънна апнея е сложно наименование на систематично нарушение на съня. "Диагностицирането му може да бъде доста лесно, ако възприемате хъркането насън не като досаден шум, а като опасност за здравето ви", каза висококвалифицираният ларинголог Алексей Кошельов пред РИА Новости.

Според лекаря, хъркането само по себе си не е опасно, но може да бъде предвестник на по-сериозни заболявания. Най-често хората с хъркане задържат дъха си в съня си. Такива "паузи" могат да достигнат 10 секунди и значително да навредят на организма.

"Най-голямата неприятност при спиране на дишането през нощта е, че човек започва да получава по-малко кислород. Ако това се случва систематично, оттук могат да се произлязат различни проблеми със сърдечно-съдовата система. Самото хъркане не е много страшно, но ако е придружено от спиране на дишането. Насън това е много голям проблем. Важи както при децата, така и за възрастните", обясни лекарят.

Възрастният човек, задържайки дъха си насън, може да бъде уморен на следващия ден. Факт е, че човешкият мозък трябва да се събуди за кратко, за да възобнови процеса на дишане. Това води до нарушаване на съня и в резултат на това – до умора и главоболие за следващия ден.

На децата хъркането и забавеното дишане могат да нанесат много по-сериозни вреди, каза доктор Кошельов.

"Ако едно дете спира да диша насън, то не получава достатъчно кислород и следователно тялото му не се развива. Кислородът е нужен най-много за мускулите и мозъка. Сутрин детето ще се събужда неспокойно и няма да има апетит" - обясни лекарят.

Алексей Кошельов препоръчва всеки, който забележи подобни симптоми сред близките си, да се консултира с лекар. Освен това, хъркането и дихателната недостатъчност са лечими.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама