Спите над 8 часа? Пазете се от тези проблеми!


Спите над 8 часа? Пазете се от тези проблеми!
Снимка: iStock/Guliver

Всеки, който иска да живее здравословно, знае че трябва да спи не по-малко от 8 часа, за да бъде здрав и пълноценен. Но не чак толкова много хора знаят, че спането над това време съвсем не се препоръчва. По всичко личи, че както липсата, така и прекаляването със съня могат да се отразят на нашето здравословно състояние. А ето и кои са проблемите, които можете да си докарате, ако обичате да се гушкате с възглавницата над 8 часа.

Наднормено тегло

Различни проучвания показват, че дългите периоди на сън са свързани с диабет и затлъстяване. Според лекарите основната причина е, че се движим по-малко, отколкото би трябвало. Разбира се, ако сте достатъчно организирани, не би трябвало да имате проблем да изпиете две глътки кафе и да започнете дневните си занимания, макар и по-късно.

Депресивни разстройства

Хората, които страдат от депресивни разстройства, често се оплакват от нарушения на съня. Има няколко вида депресии, които доказано се свързват с прекомерния сън. Според психолозите това е порочен кръг, защото дългият сън причинява отчаяние и умора и води до пълна апатия към околния свят.

Сърдечни заболявания

Ако спите прекалено дълго, не само ще загубите ценни часове от деня си, но има риск и от проблеми със сърцето. Нещо повече, проучванията доказват, че жените са по-склонни да спят по-дълго от мъжете и по-често страдат от високо кръвно, поради което трябва да имат предвид, че съществува тясна връзка между прекомерния сън и сърдечните заболявания.

Главоболие

Липсата на сън причинява главоболие, но това се случва и когато спим твърде дълго. И в двата случая невротрансмитерите в мозъка са потърпевши, а това влияе на нивата на серотонин.

Проблеми с паметта

Според едно ново изследване дългият сън засяга мозъчната ни активност. Нещо повече, ако имате лошия навик да се събуждате през нощта, било то за вода или тоалетна, може би не получавате достатъчно дълбок сън, затова организмът ви има нужда от още и още. Това, от своя страна, засяга когнитивните функции на мозъка и способността му да се концентрира и да помни подробности от ежедневието.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама