Как да носим маска, без да ни се запотяват очилата


Как да носим маска, без да ни се запотяват очилата
Снимка: iStock/Guliver

От полунощ на 12 април 2020 година маските за лице станаха задължителен елемент от облеклото ни за излизане навън. Тревогите откъде да си набавим този "аксесоар" вече отминаха - маски от плат за многократна употреба се предлагат на поносими цени, а и в интернет е пълно със съвети как сами да си ушием. Но всеки човек, носил поне веднъж в живота си очила с диоптър, сега е изправен пред ново предизвикателство: как да носи маска без да му се изпотят очилата?

За незапознатите топлият въздух, който издишваме, кондензира върху стъклата на очилата, те се замъгляват и в резултат носещите ги не виждат абсолютно нищо. Решение, разбира се, е замяната на очилата с лещи, но за много хора това не е работещ вариант.

От Huffpost предлагат няколко прости начина като ефективността на всеки един от тях зависи от много фактори, сред които формата на маската, температурата на въздуха и т.н.

Има специални разтвори, които предпазват очилата от запотяване, но и един съвсем прост вариант - вода и сапун. Този метод всъщност е препоръчан от Кралската колегия на хирурзите в Англия като изход за хирурзите, които носят очила. Състои се в изплакването на очилата със сапунена вода и лекото им подсушаване (без изплакване) с мека кърпа. След това очилата се поставят върху маската и не се изпотяват в продължение на няколко часа. Ако се налага по-дълго стоене с маска, процедурата може да бъде повторена.

Друг начин да се избавим от досадното замъгляване е препоръчан от градската полиция в Токио. В Азия маските са редовна гледка още преди появата на COVID-19 и проблемът с носенето на очила не е новост. За да се избегне запотяването, горният край на маската се прегъва един път навътре и така се ограничава количеството на издишания топъл въздух нагоре. Този метод е удобен при хартиените маски и може да се ползва, само ако лентата е достатъчно широка и дори след прегъването покрива добре устата и носа. След прегъването очилата също се поставят върху маската.

Ако маската не е достатъчно широка, може да се приложи и още един метод, предложен от японските власти - нагъната лента от салфетка върху носа. Идеята е, че допълнителният слой хартия ще абсорбира влагата от дъха ни и така очилата ще останат защитени. Парчето салфетка се притиска от очилата, които са поставени върху маската.

И не бива да забравяме, че правилното носене на маските всъщност е от съществено значение - веднъж сложени, те не трябва да се пипат, да се провесват под брадата или да се вади носът над края им!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама