Как да се справим със смяната на времето


Как да се справим със смяната на времето
Снимка: iStock/Guliver

Преместването на стрелките на часовника с един час напред вчера ни накара да се чувстваме по-уморени, отколкото реално сме. Причината за това е нарушеният ни биологичен ритъм, провокиран от факта, че разполагаме с по-малко време за сън. Това заяви психологът Краси Попова от асоциация “Имаго”.

“При промяната на времето през пролетта се удължава светлата част на деня, хората стават по-активни, отпускат се и минават депресиите. Въпреки това всякакъв вид промяна, като преместването на стрелките на часовника с един час напред, се отразява на нашия организъм. Заради намаленото време за сън ще се наруши биологичният ритъм на хората за известно време, което ще ни накара да се чувстваме една идея по-уморени”, категорична е Попова, предаде trud.bg.

По думите й ефектът на отпадналост може да се засили, ако човек има предварителната нагласа, че това чувство е неизбежно. Или казано по друг начин, колкото повече мислим за умората, която изпитваме, толкова по-голяма ще става тя.

“Хората провокират чувството на отпадналост главно чрез мислите си. Фактът, че времето за сън ще бъде намалено с един час, не е толкова голям фактор за умората, колкото негативната нагласа на човек към тази промяна”, заявява Краси Попова.

“За да се справят хората с т.нар. пролетна умора, препоръчвам повече разходки в парка, спорт и срещи с приятели. Освен това хората не трябва да забравят да се грижат за себе си и да редуват работа с приятни за тях дейности”, обяснява експертът.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама