Как начинът ни на хранене влияе на психиката ни

  • Как начинът ни на хранене влияе на психиката ни
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 22.11.2018 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Напоследък се говори все повече за връзката между хранене, физическото състояние на телата ни и тревожните състояния, паническите атаките, депресията и изобщо психичното ни здраве. Тази тенденция определено ще се засилва в бъдеще и има сериозни основания за това.

Храненето и въздействието му върху психиката е един от основните трендове в психологията за 2019 г. и явно има защо. Според годишният доклад за тенденциите на Американската психологична асоциация (APA), който излезе тази година и очертава важни аспекти, това ще бъде едно от направленията, към които ще е насочен фокусът в психологията през следващата година.

Става все по-ясно, че не можем да делим тялото и психиката си, а е нужен цялостен подход, така нареченият холистичен такъв. Всекидневно работя с хора с подобни проблеми и за да постигнем ефект, се налага те да преразгледат изцяло своето поведение спрямо себе си, хранителните си навици, отношението към тялото си и до колко се грижат за добрата му форма и тонус, тоест аз прилагам от години този комплексен/холистичен подход, не само работа с психиката.

Нека разгледаме малка част от храненето и как това влияе на психичното и физическото ни здраве.

За съжаление, все още в повечето случаи, начинът ни на хранене е наситен с бяла рафинирана захар, прекалено много калории, преработени храни, пестициди и транс мазнини. Подобно хранене базирано изцяло на въглехидрати, като бял хляб, тестени изделия, картофи, ориз, плодови консервирани сокове, бяла захар и т.н., увеличава в пъти риска от различни заболявания и по последни изследвания с до 400% риск от получаване болестта на Алцхаймер например. Също така все повече изследвания доказват връзката между депресия, пристъпи на паника, тревожност, безсъние и ADHD с този тип начин на хранене и живот.

Разбира се, както вече казах, не можем да делим нещата, да разделяме човека на психика и физика, като напълно отделни компоненти един от друг, както често биваше правено до преди няколко години, тук е нужен и работи холистичният подход и разбирането, че човека е едно цяло и само обединението между физика и психика може да доведе до добър резултат. Понякога дори само промени в хранителните и двигателни навици, биха могли да разрешат някои психични проблеми, а ако не са достатъчни и се налага работа с терапевт, то поне ще ги облекчат значително и са сериозна крачка към справянето с тях.

Ще изброя три стратегии, които могат да са от полза за подобряване и/или превенция на споменатите по-горе психични състояния, здравето и работата на мозъка и тялото, посредством хранене:

1. Спри консумацията на бяла захар!

Тя не е твой приятел, предизвиква възпаления в тялото ти и изпраща нивата на кръвната ти захар в орбита. Ако имаш навика да злоупотребяваш със захар, премахни тази зависимост още сега или поне я ограничи, като начало. Когато усетиш разликата в тялото си и начинът по който се чувстваш, ще придобиеш желание да продължиш. Днес има много възможности за различни видове десерти с натурални подсладители, които да заместят бялата рафинирана захар, въпрос на избор и лична отговорност към себе си е да го направиш!

2. Твоя втори "мозък" – червата!

Погрижи се за здравето на червата си - когато там има възпаления, те увреждат органите ти и увеличават риска от депресия и тревожност, като влошават когнитивното ти здраве и функцията на мозъка. Има различни начини това да се случи, проучи, опитай и открий подходящият за теб.

3. Нахрани мозъка!

Приемът на "постни протеини", като боб, яйца, спанак, сурови ядки и т.н. в комбинация с Омега-3 мазнини, както и наречените от невролозите "мозъчни горски плодове" – диви боровинки, които имат високи количества антиоксиданти, ще подобрят здравето на мозъка и по-доброто му функциониране, а това пряко ще се отрази и ще подобри животът ти и начинът по който се чувстваш във всекидневието си. Темата е дълга и няма как да бъде изчерпана еднократно разбира се, а това са само насоки, но идеята е да се започне отнякъде, да има конкретни действия, а не само желание и тук е нужно да се прояви постоянство и търпение, до изграждане на нови и здравословни навици, отговарящи на личните ни нужди. Тези три малки стъпки или други, базирани на лично усещане и избор в комбинация с една добра психологична терапия, ще допринесат за по-отговорно отношение към нас самите, за осъзнаване на нашата цялост и нов фокус в живота ни. Грижата за себе си е изцяло лична отговорност и отлагане не бива да има, затова нека утре да започне от днес...

Автор: Петя Симеонова, клиничен психолог, petyasimeonova.com.

 

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.