Какво издава лицето за здравето ни


Какво издава лицето за здравето ни
Снимка: iStock/Guliver

Според Източната медицина, лицето ни перфектно отразява нашето здраве и начин на живот. Смятаме, че е полезно за всички нас да разберем дали то се опитва да ни каже нещо или пък има навици, които трябва да променим. Както и да е, добре е да знаем какво се случва вътре в нас и какви сигнали ни изпраща тялото.

Бръчки

Ако обичате да прекарвате много време на слънце, трябва да знаете, че ултравиолетовите лъчи са една от основните причини за ранната поява на бръчки. Тъй като кожата около очите е много по-тънка и деликатна, лесно може да бъде наранена. Нанасяйте крем със слънцезащитен фактор, дори ако денят е мрачен.

Суха кожа

Вашата бедна диета вероятно е основната причина защо лицето ви е сухо и чувствително. Лошото хранене се отразява в недостиг на важни витамини и минерали, отговорни за еластичността на кожата. Имайте предвид, че кремовете против бръчки са напълно безполезни, ако не се грижите за кожата си отвътре. Уверете се, че консумирате плодове и зеленчуци в различни цветове и скоро ще забележите видими резултати върху кожата си.

Зачервяване на кожата

Пиенето на прекалено много кафе може да причини раздразнение и зачервяване на кожата. Кофеинът дехидратира клетките, причинявайки възпаление и сухота. Също така, ако работите вечер и спите през деня, може да ви липсва витамин D, тъй като не излагате кожата си редовно на слънце. Намалете приема на кофеин или заменете кафето с друга напитка.

Жълтеникава кожа

Ако видите, че кожата ви става жълтеникава, може да имате проблеми с бъбреците или анемия. Важно е да се консултирате със специалист колкото се може по-рано, ако забележите такава промяна в кожата.

Бледа кожа

Ако лицето ви стане по-бледо от обикновено, може да е знак за дефицит на желязо. Опитайте се да увеличите консумацията на храни, които са богати на желязо като месо и бобови растения. Не забравяйте за витамин C, тъй като подобрява абсорбацията на желязо от тялото ви.

Тъмни кръгове под очите

Ако страдате от инсомния или имате нездравословна диета, ще ви е по-трудно да се справите с кръговете под очите. Пушенето на цигари и алкохолът също допринасят за подпухналите очи.

Трябва да спите достатъчно (препоръчително е 8 часа) и да се отървете от вредните си навици. Упражненията и добре балансираната диета ще направят чудеса за уморената ви кожа.

Акне 

Ако менюто ви е богато на мазнини и захар, това може да е причината за появата на акне. Понякога хормоналните промени също имат вина. Независимо каква е причината, винаги поддържайте лицето си чисто и детоксикирайте кожата си отвътре навън, хранейки се здравословно.

Бръчки около устата

Ако имате дълбоки бръчки около устата, вие сигурно обичате много да се усмихвате. Но докато смеенето е добро за вас, трябва да знаете, че тези бръчки са сигнал за дефицит на витамин B. А напуканите устни обикновено са причинени от липса на витамин C. Здравословна диета, богата на зелени зеленчуци, портокали и червени чушки може да внесе положителна промяна в ситуацията около устните ви.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама