Коронавирусът може да остане във въздуха над 10 минути


Коронавирусът може да остане във въздуха над 10 минути
Снимка: iStock/Guliver

Когато говорим, ние отделяме във въздуха невидими микроскопични капчици слюнка, които могат да съдържат частици от коронавируса. Тези микроскопични капчици могат да останат във въздуха на закрито повече от десет минути, според нов експеримент, публикуван в списание PNAS.

Разпространението на новия коронавирус чрез кашляне и кихане е добре известно, но ние отделяме и невидими микроскопични капчици слюнка и когато говорим, които могат да съдържат вирусни частици. Колкото по-малки са, толкова по-дълго ще останат във въздушното пространство, докато по-големите, поради силата на гравитацията, падат по-бързо на земята, показва проучването.

Пренасянето чрез издишания въздух е добре проучено за вируси като морбили - един от най-заразните известни вируси. Той е способен да се побере в микроскопични капчици, но учените все още се опитват да изследват този начин на заразяване за Sars-Cov-2.

ТОВА СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО, КОГАТО СЕ ЗАРАЗИМ С КОРОНАВИРУС

Изследователи от Националния институт за диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания на Франция са разговаряли с хора в затворено помещение, в което е включен лазер. Всяка изпусната капка се вижда чрез лазера, което позволява техният брой да се измери във времето. В експеримента индивидите повтаряли на висок глас "Останете здрави" в продължение на 25 секунди. Микроскопичните капчици останали във въздуха средно 12 минути.

Вземайки предвид известната концентрация на коронавирус в слюнката, учените преценяват, че силната реч може да генерира за една минута повече от 1000 заразени микроскопични капки, способни да стоят във въздуха в продължение на 8 минути или повече в затворено пространство.

"Тази директна визуализация показва, че нормалната реч генерира въздушни капчици, които могат да останат за десетки минути или повече и са в състояние да пренесат болестта на закрито", заключват изследователите.

Потвърждаването на възможна инфекция със Sars-Cow-2 дори чрез говорене, а не само при кихане или кашляне или пък чрез капки слюнка, падащи върху превключватели или дръжки на вратите, ще помогне научно да се оправдае носенето на маска, която се препоръчва се в много страни - и по този начин да се обясни високото ниво на разпространение на вируса.

СРЕЩУ КОРОНАВИРУС: ПРАВЕТЕ ТОВА ПРИ РАЗМИНАВАНЕ С ХОРА

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама