Мръсният въздух съкращава живота с 2 години


Мръсният въздух съкращава живота с 2 години
Снимка: iStock/Guliver

Мръсният въздух съкращава живота на хората средно с почти 2 години. До този извод стигнаха учени от Института за енергийна политика на Чикагския университет.

Непал е страната с най-замърсен въздух в света, а след нея се нарежда Индия, се казва още в изследването.

Замърсяването на въздуха с твърди частици в тези страни е толкова сериозно, че то съкращава средната продължителност на живота на техните граждани с цели 4 години в сравнение тази, която те биха имали, ако въздухът там отговаряше на препоръките на Световната здравна организация.

Степента на замърсяване на атмосферата зависи от региона. Например в Хималайските предпланини въздухът е изключително чист. Но концентрацията на твърдите частици във въздуха на непалската столица Катманду и околните райони, в индийския Национален столичен окръг Делхи, в редица райони на щатите Бихар, Утар-Прадеш, Пенджаб е такова, че то съкращава живота на местните жители с цели 6 години. За сравнение, прогнозираната продължителност на живота в Китай, страна с много мръсен въздух, се съкращава само с 2,9 години, а в САЩ – с 0,1 години, се посочва в изследването.

Замърсяването на въздуха, причинено до голяма степен от изгарянето на изкопаемите горива, съкращава в глобален план продължителността на живота средно с 1,8 години на човек.

Източник: БГНЕС

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама