Още една сериозна причина бременните да не пушат


Още една сериозна причина бременните да не пушат
Снимка: iStock/Guliver

Вредите от пушенето по време на бременността са всеизвестни, но сега към тях са добавя още една. Според австралийски учени употребата на цигари от майката по време на бременността може да причини церебрална парализа на плода.

На базата на животински модели експерти от Техническия университет в Сидни са установили съществуването на връзка между цигарите и най-разпространената физическа инвалидност при децата, пише научното издание "Сайънс алърт".

Церебралната парализа се причинява от малформация в развитието на мозъка вследствие на повишена смърт на мозъчни клетки в определени региони, които регулират движението и запаметяването.

Често пъти конкретната причина за церебралната парализа остава неизвестна, въпреки че заболяването може да бъде предизвикано от липсата на кислород в мозъка.

Именно тук идва тютюнопушенето. В своето изследване австралийските учени са установили, че когато една майка пуши по време на бременност тя лишава детето си от необходимото му количество кислород. Това дори може да доведе до хипоксично-исхимична травма, която на свой ред се появява, когато клетките на мозъка са силно лишени от кръвоснабдяване и кислород.

Появяващата се след това смърт на клетки в регионите на мозъка, отговарящи за движението и паметта, напомня за моделите на клетъчна смърт при церебралната парализа.

Според водещия автор на изследването Хюи Чен, за да може майката да избегне вредата от тютюнопушенето, тя трябва да се откаже от цигарите няколко месеца и дори години, преди да забременее, тъй като пушенето засяга и качеството на яйцеклетките, преди да бъдат оплодени.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама