Откриха какво причинява мигрената


Откриха какво причинява мигрената
Снимка: iStock/Guliver

Ново проучване на Международния консорциум на генетичната мигрена (IHGC) посочва, че най-вероятната причина за предизвикването на мигрена е в кръвоносната система, а не на неврологично ниво.

Изследването би могло да помогне на лекарите в откриването на отговора на въпроса дали мигрената е васкуларен или неврологичен проблем. Откритията на IHGC се базират върху данни от 22 различни генетични проучвания, които обхващат общо 60 000 пациенти с мигрена от над 12 държави. Данните са показали, че 38 генетични региона се свързват с мигрената, като 28 от тях са открити за първи път. И макар и повечето от тези гени да се свързват с мигрената за първи път, те имат връзка с васкуларни заболявания, контракции на гладката мускулатура, функционирането на артериите и други.

Според откритията васкуларните и мускулните проблеми играят голяма роля при мигрената. „В това последно мащабно проучване бяха открити десетки нови генетични рискови фактори“, заяви Аарно Палоти от IHGC. „Тези геномни открития са първата конкретна стъпка към развитието на персонализирано, базирано на доказателства лечение на това сложно заболяване“, допълни друг учен, работил върху откритието, Джон-Анкър Цварт от Университетската болница в Осло, Норвегия, цитиран от изданието "Сайънс алърт".

„Ние докторите от дълго време знаем, че пациентите с мигрена се различават едни от други и медикаментите, които работят при някои пациенти са напълно неефективни при други“, допълни той. Учените също така са открили доказателства, че мигрената може да е свързана с йонните канали на нервната система, които помагат за предаването на невронни сигнали, като това също е възможно поле за изследвания.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама