Постоянно сте уморени? Може би имате липса на този витамин


Постоянно сте уморени? Може би имате липса на този витамин
Снимка: iStock/Guliver

Напоследък чувствате ли се изтощени? Или може би продължавате да правите опити да запомните имената на колегите си? Ако тези симптоми се отнасят за вас, възможно е тялото ви да не получава достатъчно витамин В12. Ето как да разберете дали случаят при вас е точно такъв.

Защо витамин В12 е толкова важен?

"Витамин В12 е основен витамин, който е необходим за поддържане на здравословни енергийни нива, емоционално благополучие и за поддържане на здрави червени кръвни клетки", казва Ерин Стоукс, медицински директор на MegaFood. Тялото ви не може да произвежда витамин В12, което означава, че трябва да го получите от храни с животински произход или хранителни добавки, казва тя. Оказва се, че голям процент от населението страда от недостиг на този витамин.

Кой е изложен на риск от недостатъчност?

С напредването на възрастта способността на тялото ви да абсорбира витамин В12 от храната намалява. Всъщност, четири от всеки 100 жени на възраст между 40 и 59 години страдат от недостатъчност на витамин B12. Хората със стомашно-чревни смущения (като например целиакия и болестта на Crohn), вегетарианците и веганите също са изложени на по-голям риск от дефицит на витамин B12.

За какви признаци на недостатъчност трябва да следя?

"Най-често срещаните симптоми на ниски нива на B12 са умора или разсеяност", обяснява д-р Чарлс Паслер, диетолог и основател на Pure Change. Той добавя, че сухата, бледа кожа (независимо от излагането на слънце), тревожност без видима причина и замъглено виждане също могат да бъдат признаци на дефицит.

Мисля, че имам тези симптоми - какво трябва да направя?

Докато повечето хора получават достатъчно B12, ако някой от тези симптоми ви звучи познат, трябва да говорите незабавно с вашия лекар. Той/тя ще може да провери нивата на хранителните вещества с кръвен тест и да предпише добавки или инжекции, за да ви върне здравето.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама