Учени: Има връзка между витамин D и коронавируса


Учени: Има връзка между витамин D и коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

Нивото на витамин D в организма е свързано с риска от смърт от коронавирус, смятат британските експерти. Точните механизми все още не са ясни, но изследователите се надяват, че приемът на добавки с витамина ще увеличи преживяемостта с COVID-19, пише 24 часа.

Витамин D може да играе важна роля за предотвратяване на смъртта от коронавирус SARS-COV-2, твърдят изследователи от фондацията на Queen Hospital и от университета в Източна Англия. Те пишат за това в статия, публикувана на услугата за предпечат на Research Square. Основната функция на витамин D е да гарантира усвояемостта на калция и фосфора от храни в тънките черва.

Изследователите анализираха данни за 20 държави, включително Русия, Беларус и Украйна, публикувани през 2019 г., след което ги сравниха с дела на смъртните случаи от COVID-19. Оказва се, че колкото по-голям е дефицитът на витамин D в популацията, толкова по-голям е делът на смъртните случаи.

Връзката между нивата на витамин D и вирусните заболявания не е нова. По-ранни изследвания показват, че нормалните му нива в кръвта – от 50 до 125 nmol/L, намаляват риска от респираторни заболявания, включително грип и туберкулоза. Най-ниските нива на витамин D се наблюдават при възрастни хора, които вече са изложени на риск. Изследователите предполагат, че приемът на добавки с витамин D може да повиши нивата му в организма и да намали рисковете.

ЗАЩО НИ Е ТОЛКОВА НЕОБХОДИМ ВИТАМИН D?

"Витамин D е гореща тема, дискутираща плюсовете и минусите на широко разпространените хранителни добавки", заявиха изследователите Марк Боланд от Университета в Окланд в Нова Зеландия и Алисън Авенел от университета в Абърдийн във Великобритания. Резултатите от работата, посветена на определени витамини, може да изглежда обещаваща, но в действителност приемът на добавки рядко се превръща в панацея и може да се препоръча без да се вземат предвид индивидуалните нужди, обясняват те. За да се говори за безусловните ползи от определена добавка, са необходими рандомизирани, плацебо-контролирани проучвания.

За да помогнете на имунната система да се бори по-ефективно с коронавирус, можете да използвате и балансирана диета, твърдят експерти от университета в Саутхемптън. Диета, която включва зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения, месо, риба и млечни продукти, осигурява на организма витамини, минерали и други вещества, важни за пълноценното функциониране на имунната система. Изследователите обясняват: витамините и минералите са необходими за синтеза и поддържането на антимикробната протеинова активност, диференцирането на клетките и фагоцитната активност. Те са важни и за поддържането на функционирането на лимфоцитите, за производството на цитокини и антитела. Въпреки че балансираната диета решава много проблеми, на практика не всеки може да се придържа към нея, дори в развитите страни. Най-често в диетата се наблюдава липса на витамини А, С, D и Е, магнезий и цинк. По-възрастните хора нямат витамин В6, жените имат дефицит на фолиева киселина, желязо и мед. Липсата на определени витамини и минерали зависи от региона и социалната група, но присъства почти навсякъде.

ТОВА ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА НАЙ-ВАЖНИТЕ ВИТАМИНИ

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама