Защо ни е толкова нужен витамин D?


Защо ни е толкова нужен витамин D?
Снимка: iStock/Guliver

Както може би вече сте чули, след маските и дезинфектантите, от аптеките започнаха масово да изчезват витамин C и витамин D. За ползите от първия знаят дори и малките деца, но дали сме достатъчно запознати със „слънчевия витамин”?

Витамин D не е обикновен витамин, а стероиден хормон, който има способността да влияе на наистина огромен брой от гени в човешкия организъм. Разбира се, най-важният ген, който витамин D регулира, е способността на организма да се бори с инфекции и хронично възпаление, което го прави и толкова „желан”. Известни са и много други ползи за човешкия организъм от приема на „слънчевия витамин”, включително поддържане на здрави кости и зъби, превенция срещу рак и диабет.

За добри нива на витамин D най-общо говорят показатели в горната граница на референтните стойности: 60 - 75 nmol/l (24 - 30 ng/ml) и нагоре. Имайте предвид, че определянето на нивото не е еднакво за всички. При здрави хора нива около 50 nmol/l (20 ng/ml) се считат за достатъчни. При хора с проблеми на щитовидната жлеза се препоръчват по-високи нива на витамин Д: 75 nmol/l (30 ng/ml). Всички стойности под 25 nmol/l (или под 10 ng/ml) се водят тежък дефицит.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА НАЙ-ВАЖНИТЕ ВИТАМИНИ?

Хроничната умора, депресията, прекомерното изпотяване и намаленият мускулен тонус са само част от признаците, които говорят за липса на витамин D. И макар в аптечната мрежа да се предлагат всякакви хранителни добавки, най-добрият начин за набавяне на здравословни количества, всъщност е чрез излагане на слънце. Съвременният начин на живот обаче, често ни възпрепятства да си набавим здравословно количество от мастноразтворимото съединение по натурален начин.

Времето, което трябва да прекараме на слънце, е между 15 и 60 минути, в зависимост от цвета на кожата. Важно е почти цялото тяло да е изложено на лъчите, особено меките части като вътрешната страна на ръцете. Имайте предвид, че слънцезащитните кремове пречат за неговия синтез. Те предпазват кожата и трябва да се ползват, но поне няколко минути трябва да се лишим от тях, за да са здрави и костите.

Друг начин за набавяне на витамин D е чрез храната. Поне така е гарантирано, че организмът сам ще усвои количеството, което му е нужно, за разлика от хранителните добавки. Ето защо включете в менюто си по-мазни риби (сьомга, пъстърва, скумрия, риба тон), черен дроб, мляко, сирена, яйчен жълтък, ядки, тофу.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама