Защо не трябва да целуваме децата по устата?

  • Защо не трябва да целуваме децата по устата?
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 18.12.2019 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Преди известно време Виктория и Дейвид Бекъм публикуваха снимки, на които целуват дъщеря си Бруклин по устните. Това предизвика бурна дискусия дали този акт на любов е приемлив, или не. Затова днес ще ви представим професионалното мнение на Шарлот Резник, детски психолог.

Тя твърди, че децата трябва да се чувстват обичани и сигурни в семейната среда. Но целуването по устата не е най-добрата идея за изразяване на родителската любов. Защо?

На първо място това може да измести разбирането на детето за лични граници. Устните са интимно място от всяко човешко тяло, обяснява психологът. Когато целувате дете по устните, показвате, че тази граница е отворена и някой може да навлезе на тяхна територия без проблем. Същият „ефект“ може да се получи чрез принудително хранене и агресивно гъделичкане. По този начин по-инвазивните родители могат да увеличат риска детето да развие „синдром на жертвата“ с невъзможността да каже „не“ и да управлява собствените си лични граници.

На второ място, това е нехигиенично. Лекарите и особено зъболекарите предупреждават, че в устата ни има огромен брой микроби, срещу които възрастните имат изграден имунитет, но това съвсем не означава, че не могат да навредят на децата, особено ако са с по-слаба имунна система.

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.