Жените са по-устойчиви на коронавируса

  • Жените са по-устойчиви на коронавируса
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 30.03.2020 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Нови данни показват, че жените много по-рядко умират от новия коронавирус. За това има няколко причини, пише швейцарското издание Tages-Anzeiger.

Английски учени от иницативната група Global Health 50/50 са публикували данни от анализ, направен въз основа на пола в 11 страни. От него се вижда, че в Италаия 71% от починалите са от мъжки пол, в Китай- 64%, в Германия - 63%. При това жените не по-рядко се заразяват с вируса. В Италия жените са 42% от заразените, в Китай - 49%, а в Германия - 45%. В Южна Корея 61% от заразените с коронавирус са жени. До момента няма ясен отговор на какво се дължи това.

Все пак учените имат някои предполжения - решаваща роля има начина на живот и свързаните с него рискови фактори, от друга страна са важни и биологичните различия. Жените имат по-силна имунна система, в сравнение с мъжете. Една от преподлагаемите причини за това е фактът, че им се налага са преживеят натоварването на бремеността и раждането. Сред рисковите фактори са сърдечно-съдовите заболявания, диабетът, хроничните заболявания, хроничните заболявания на белите дробове и високото кръвно налягане. 

В зависимост от конкретната страна рискът при мъжете да починат от коронавирус превишава този при жените с 90%. Мъжете водят по-рисков начин на живот, пият повече алкоол и по-често употребяват вещества, водещи към зависимост. Мъжете все още пушат повече от жените, затова и повече страдат от сърдечно-съдови заболявания. Възпалението на белите дробове допълнително натоварва сърцето. 

Аналогични изследвания, проведени за вируса SARS и MERS, са показали подобни резултати.

-------------------------------


#ОстаниВкъщи, бъди отговорен!

iWoman e с теб!

Всичко ново за коронавируса - ТУК!

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.