Ако имате ставни проблеми, не се докосвайте до тези храни


Ако имате ставни проблеми, не се докосвайте до тези храни
Снимка: iStock

Много хора живеят с артрит и други ставни проблеми, състояния, които може да причинят болка, подуване и възпаление, както и проблеми с подвижността. Въпреки че все още няма лек за артрита, има начини за овладяване на симптомите.

Вижте още: Лекар: Ето кога треперенето на ръцете е повод за безпокойство

Въпреки че генетичните фактори са важни, проучванията показват, че начинът на живот, включително диетата, играе важна роля. Ако имате ревматоиден артрит, промяната на хранене може да помогне и може би дори да премахне напълно болката, категорични са специалистите.

Вероятно причината е, че някои храни причиняват възпаление на ставите.

Изследването на повече от 1000 пациенти с артрит показа, че червеното месо, захарта, мазнините, солта и кофеинът често влошават състоянието, казват експертите.

Те изброяват ябълките и доматите като "чести причинители на болка", които трябва да се избягват, защото съдържат соланин.

Проучване, публикувано в Arab Journal of Nuclear Sciences and Applications през 2013 г., разглежда връзката между соланин и артрит.

Вижте още: Огромен медицински пробив: Кръвен тест може да предскаже деменция до 15 години преди появата на симптомите

"Соланинът е отровно съединение, произвеждано в растения като картофи, домати и патладжани, когато е изложено на светлина. Проведено е изследване върху 18 женски плъха албиноси в постменопауза, за да се изследва ефектът на соланин върху симптомите на ревматоиден артрит. Данните от това проучване показват, че жените в постменопауза, страдащи от артрит и подути стави, трябва да елиминират или избягват тези храни, за да облекчат болките в ставите и да намалят разрушаването на тъканите", заключава проучването.

Ето защо, ако искате да облекчите симптомите на артрит, може би решението е в елиминирането на храните, които редовно консумирате.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама