Активният мозък на старини забавя деменцията с 5 години


Активният мозък на старини забавя деменцията с 5 години
Снимка: iStock

Винаги е добра идея да поддържате мозъка си активен. Това се доказва и от ново проучване, публикувано на 14 юли в Neurology, според което четенето, писането на писма и забавлението на игри с карти или пъзели на по-късен етап от живота може да забави появата на деменцията с цели 5 години.

„Добрите новини са, че никога не е твърде късно да се захванете с евтините и достъпни дейности, които разгледахме в нашето проучване.“ - казва докторантът Робърт С. Уилсън от медицинския център „Ръш“ в Чикаго- Нашите открития показват, че ако може да е полезно да се захванеш с тези неща дори и да си на 80, стига да искаш да забавиш настъпването на деменция в резултат на болестта на Алцхаймер.

Проучването разглежда 1978 души на средна възраст 80 г., които в началото на изследването не са имали деменция. Хората са били наблюдавани в рамките на период от 7 години. За да определят дали са развили деменция, учените са били преглеждани ежегодно и са правели различни когнитивни тестове.

Когато проучването започва, хората са оценили до каква степен се занимава със седем конкретни дейности по скала от 1 до 5. Отговаряли са на въпроси от типа на „Колко често си чел книги през последната година? И „Колко често си играл на игри като шах, Не се сърди човече, карти или пъзели през последната година?“ Участниците отговарят и на въпроси, свързани със своята когнитивна активност в различни фази от своя живот (детство, зрялост и средна възраст).

Впоследствие изследователите осредняват отговорите на всеки един от участниците, като в случая 1 означава „веднъж в годината или по-малко“, а 5 – „всеки ден или почти всеки ден“. Хората в групата с висока когнитивна активност получават средно 4, което означава, че се занимават с подобни дейности няколко пъти седмично, докато тези с ниска когнитивна активност – 2,1, което означава, че четат книги или играят на различни игри няколко пъти в годината.

По време на контролните прегледи в рамките на проучването 457 души на средна възраст 89 г. са били диагностицирани с деменция, поради Алцхаймер. Хората с най-високи нива на активност са развили деменция средно на 94-годишна възраст. Хората с най-ниска когнитивна активност пък развиват деменция средно на 89-годишна възраст. Т.е. наблюдава се разлика от 5 години. Резултатите са били сходни и в случаите, когато изследователите са отчели и други фактори, увеличаващи риска от деменция, включително ниво на образование и пол.

За да проверят идеята как ниската когнитивна активност може да е ранен признак на деменция (а не обратното), изследователите проучват мозъците на 659 души, които умират по време на изследването. Целта им е да открият маркери на Алцхаймер в мозъчната тъкан, като например залежи на амилоиди и тау-протеини. Те обаче не откриват връзка между степента им на активност в когнитивно отношение и маркерите на Алцхаймер и други подобни заболявания, свързани с мозъка.

„Нашето проучване показва, че хората, които участват по-често в когнитивно стимулиращи активности, може да забавят развитието на деменция.“- казва Уилсън -  Важно е да се отбележи, че след като взехме предвид нивото на когнитивна активност в по-късен етап от живота, се оказа, че образованието и когнитивната активност в ранните етапи не са свързани с възрастта, на която човек развива деменция, в резултат на Алцхаймер. Нашето изследване подсказва, че връзката между когнитивната активност и възрастта, на която човек развива деменция, зависи основно от нещата, които човек прави в по-късен етап от живота си.“

Също така трябва да допълним, че изследването е сравнително ограничено, тъй като е съсредоточено предимно върху бели хора с високи нива на образование. Ще бъдат необходими още проучвания, за да разберем дали направените констатации се отнасят до цялото население.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама