Aлармата за събуждане всъщност влияе зле на здравето


Aлармата за събуждане всъщност влияе зле на здравето
Снимка: iStock/Guliver

Редовното използване на аларма за събуждане се оказва опасно за здравето. Такова събуждане звучи много логично начало на деня за мнозина, но е предпоставка за развитие на сериозно заболяване и е едно от най-лошите за здравето решения.

Напълно е разбираемо, че в някои ситуации е наложително използването на аларма. Но постоянното прибягване до нейните услуги води до хронична липса на сън или хронично безсъние.

Ако сънят се съкрати с един час спрямо нормата (за възрастни е от 7 до 9 ч.), се променя начинът, по който човек се чувства. Влошава се качеството на живот, причинява се сънливост, нарушава се социалната активност и се увеличава ненаситният апетит към вредни храни. Наблюдава се и влошаване на човешкия геном в дългосрочен план, но най-осезаемо е причиняването на сърдечно-съдови заболявания, ендокринни нарушения и спад на имунитета.

Всеки човек има своя циркаден ритъм, на който отговаря и една "вътрешна" аларма, която може да се настройва. За да се събуди човек рано и да стане навреме, е необходимо да се нормализира графикът на съня, като си ляга по-рано и се наспива. Използвайки своя "вътрешен будилник" (или биологичен часовник), човек може да намали до минимум негативното въздействие върху тялото си.

Ако обаче човек желае да се буди по този начин, по-добре да не използва звуково, а светлинно устройство. Разработени са специални лампи, които симулират изгрева на слънцето, което провокира събуждането на човек. Това веднага потиска производството на мелатонин и нормализира циркадния ритъм.

За звукова аларма е много подходяща тиха песен на птици. Те нежно будят човек от сън, което е особено важно в сезоните с малко количеството слънчева светлина, намаляващи качеството на съня.

Все по-популярни са и интелигентни приложения на смартфони. Те следят фазите ви на сън през нощта и могат да ви събудят нежно и приятно. Сред настройките може да си изберете мелодия за събуждане и "прозорец", в рамките на който желаете да се събудите. Така приложението ви наблюдава кога спите най-леко или почти сте будни и с песен на горска птица или ромол на ручей безотказно ви буди.

Хубаво е да напомним, че качественият сън от 7-9 часа не може да бъде заменен и от най-съвършеното приложение за приятно събуждане.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама