Безценните ползи на зелето


Безценните ползи на зелето
Снимка: Rohtopia / Pixabay

Зелето е източник на тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин B2), калций, калий, магнезий, витамин А и протеини.

Прясно изцеденият сок от зеле съдържа фитонциди. Той потиска ръста и размножаването на бактериите, гъбичките и на другите вредни микроорганизми.

Този любим зеленчук съдържа в себе си витамините С, К, Р, В1, В2, никотинова, пантотенова киселина, метилметионин (витамин U), каротин, биотин, токоферол, инозит и др. Ето кои са безценните му ползи:

Бори се с отлагането на холестерол

Холестеролните плаки са липопротеини, свързани с протеини, отложени по стените на кръвоносните съдове. Витамин U участва в метаболитните процеси, включително мазнините. Попадайки в кръвта, веществото предотвратява залепването на холестерола към протеините и утаяването му по стените на кръвоносните съдове.

Предотвратява образуването на мазнини

Зеленчукът съдържа тартронова киселина, която принадлежи към органичните киселини. Подобно на винена, лимонена, ябълчена и оксалова киселини, тартроновата киселина алкализира околната среда в стомаха, предотвратява ферментацията и подобрява храносмилането. Но уникалността на тартроновата киселина е, че предотвратява появата на мастни натрупвания - това обяснява ползите от зеленчука за отслабване.

Почиства червата

100 грама от зеленчука съдържат 10% от дневната стойност на диетичните фибри, които стимулират чревната подвижност. Без фибри червата са „мързеливи“, а гладката мускулатура на органа атрофира. Използването на сурово зеле е, че фибрите дразнят чревните стени, предпазват ги от „заспиване“ и предизвикват самопочистване.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама