Безплатни прегледи срещу рак на гърдата през октомври


Безплатни прегледи срещу рак на гърдата през октомври
Снимка: iStock/Guliver

Фасадата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в розово в 19,30 часа на 1 октомври. Розовият цвят символизира битката с рака на гърдата, а месец октомври е обявен официално за Световен месец за борба с карцинома на млечната жлеза.

С осветяването на НДК се поставя началото на информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата, която за поредна година е организирана от Първа САГБАЛ "Света София", с подкрепата на Столична община. В кампанията с организиране на безплатни прегледи се включват болници в София, Плевен, Варна и Стара Загора.

Ракът на гърдата е сред най-често срещаните онкологични заболявания. В България се диагностицират около 3500 жени годишно. Ако бъде открито навреме, заболяването е лечимо. Именно затова профилактиката е изключително важна.

5 ПРОМЕНИ В ГЪРДИТЕ, КОИТО ИЗИСКВАТ ПОСЕЩЕНИЕ ПРИ ЛЕКАР

В Първа САГБАЛ "Света София" ще се извършват безплатни мамологични прегледи всеки понеделник от 8 до 12 ч. Прегледите започват от 4 октомври, като заради предприетите противоепидемични мерки, свързани с Covid-19 ще могат да бъдат преглеждани по 20 жени във всеки от посочените дни. Необходимо е желаещите предварително да запишат своя час на тел. 02/44 70 204.

В инициативата с безплатни прегледи се включва и "УМБАЛ - Д-р Г. Странски" ЕАД - гр. Плевен. Прегледите ще се извършват в Онкохирургичен кабинет, във вторник и петък, във времето от 12,00 до 14,00.

В инициативата на Първа САГБАЛ "Света София" се включват също и УМБАЛ "Света Марина" – Варна и УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" – Ст. Загора.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама