Частиците от мръсния въздух попадат в плацентата на бременните


 Частиците от мръсния въздух попадат в плацентата на бременните
Снимка: iStock/Guliver

Учените откриха доказателство, че частиците от замърсения въздух пътуват през белите дробове на бременните жени и се настаняват в плацентата.

Ново проучване сред бъдещи майки в Лондон, разкрива малки частици в плацентата на всяко бебе. Изследователите твърдят, че е възможно частиците да попаднат в плода, пише порталът fakulteti.mk.

"Това е тревожен проблем - има връзка между замърсяването на въздуха, който майката вдишва и ембриона. Ето защо съветваме бъдещите майки да посещават по-малко замърсени райони", казва д-р Лиза Миасита.

Серия предишни изследвания показват, че замърсяването на въздуха значително увеличава риска от преждевременно раждане и ниско родилно тегло, което води до доживотно увреждане на здравето. Мащабно проучване, обхванало повече от 500 000 раждания в Лондон, потвърди връзката и изиска от лекарите да уведомят, че последиците за милиони жени в замърсените градове по света са нещо, което се доближава до здравна катастрофа.

Учените все повече разкриват, че замърсяването на въздуха води до здравословни проблеми, които не са свързани само с белите дробове. През август изследвания установиха, че замърсяването на въздуха предизвиква огромно намаляване на интелигентността, а през 2016 г. са открити токсични наночастици от замърсяването на въздуха в мозъка на човека.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама