До какво води недостигът на витамин К в тялото


До какво води недостигът на витамин К в тялото
Снимка: iStock/Guliver

Недостигът на витамин К в организма може да ускори състаряването, предупреди диетологът Инна Пичугина.

При липса на този витамин, съдържащ се в зелените храни, интерлевкинът в организма намалява, което причинява проблеми с имунната система и стареенето се ускорява.

Витамин К е от групата е мастноразтворими витамини. Той е необходим за синтеза на протеините и участва при кръвосъсирването.

"Ако някъде има увреждане на съдовете, той образува съсирек и кървенето спира", обясни Пичугина.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНАТА ДОЗА НА НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ ВИТАМИНИ

Този витамин е необходим за нормалното функциониране на бъбреците, а също така помага за взаимодействието на калция с витамин D, който е важен за костната система и съединителната тъкан. Освен това е необходим за развитието на костната структура при децата, възрастните хора предпазва от остеопороза.

Според изследване на учени Нидерландия и Белгия, дефицитът на витамин К предизвиква усложнения и може да доведе до летален изход при боледуване от COVID-19. Експертите са установили, че липсата му е един от важните фактори, водещи до по-тежко увреждане на белите дробове от коронавирус.

Дефицитът на витамин К води до съдови увреждания и образуване на тромбози, които причиняват тежки усложнения и внезапна смърт при коронавирус.

Симптоми, че може да имате недостиг на витамин К в тялото: нарушено нормално кръвосъсирване, обилно менструално кръвотечение, кървене от носа, анемия, кървене от венците, остеопороза, чести костни фрактури.

Възрастните се нуждаят от около 0.001 мг на ден витамин К за всеки килограм телесно тегло. Като средни стойности се приемат: 0.080 мг за жените и 0.120 мг за мъжете.

Най-добрият източник на витамин К е храната. Той се съдържа в големи количества в зелените храни като спанак, маруля, зеле, броколи, брюкселско зеле, както и в черния дроб.

Специалистите препоръчват консумацията и на повече мазни сирена, мляко, яйца и краве масло, за да се поддържа необходимото количество в организма.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама